Vasten haken

 

Voordat u aan de slag kunt met vaste haaksteken is het belangrijk dat u een rij van lossen heeft gemaakt. Een rij met lossen wordt ook wel een ketting genoemd. Deze ketting vormt de basis van het haakwerk. De losse steken vormen dus de basis. Wanneer deze zijn gehaakt kunt u aan de slag met het vervolg van uw werk.

Vasten haakt u als volgt: Steek uw haaknaald in de de tweede losse geteld vanaf de haaknaald. Maak vervolgens een omslag om de naald heen. Hierna trekt u de draad met de haaknaald door de lus van de steek. U heeft nu twee lussen op uw haaknaald. Sla de draad weer om de naald heen en haal deze door de twee lussen op de haaknaald heen. De vaste is nu gemaakt.

 

Leuke pakketten met vasten vindt u hier:

 
 

Een vaste haken is een haaksteek die ervoor zorgt dat uw haakwerk stevig wordt. Deze haaksteek wordt veel gebruikt bij het haken van interieur items. Hierbij kunt u denken aan een poef, een mandje of een vloerkleed. Ook bij het haken van kussens wordt deze haaksteek regelmatig gebruikt. Een haakwerk dat alleen uit vasten bestaat is vaak niet aan te raden. Hierdoor wordt uw haakwerk namelijk erg dicht, waardoor het heel ergu stug wordt in plaats van een mooi, soepel haakwerk. B

Zo gaat u te werk

Een vaste haken is niet alleen een haaksteek die ervoor zorgt dat uw haakwerk stevig wordt, maar is ook één van de basissteken bij het haken. Om een vaste te kunnen haken moet u eerst een opzetlus maken met daarnaast twee of meerdere lossen. Heeft u dit gedaan? Dan gaat u als volgt te werk: u steekt de haaknaald in de tweede losse vanaf de haaknaald. Vervolgens slaat u de draad om de naald. De draad trekt u nuy door de steek heen. U heeft nu twee lusjes op uw haaknaald staan. Vervolgens slaat u de draad om en trekt deze door beide lusjes heen. U heeft nu een vaste gehaakt. In iedere losse haakt u vervolgens één vaste. Het aantal vasten wat u kunt haken is dus afhankelijk van het aantal lossen wat u heeft gehaakt. Nadat u een aantal vasten heeft gehaakt ontstaat er een toer. Heeft u een toer klaar? Dan kunt u deze omdraaien. Bij het haken van een vaste doet u dit vaak door een keerlosse te haken en vervolgens het haakwerk om te draaien.

Vasten haken en toeren tellen

In veel haakpatronen zult u zien dat deze vrijwel enkel en alleen bestaan uit losse en vasten. Wanneer u een vaste kunt haken kunt u dus de meeste haakprojecten eenvoudig voltooien. Van een poef tot knuffels. Het is belangrijk dat u tijdens het haken van een vaste het aantal toeren telt. U kunt dit het beste bijhouden op een los blaadje of door strepen te trekken op uw haakpatroon. Ook een toerenteller kan hierbij uitkomst bieden. Heeft u hier geen zin in? Dan kunt u natuurlijk ook aan het haakwerk zelf zien hoeveel toeren u gemaakt heeft. Kunt u het aantal toeren niet goed zien? Rek dan uw haakwerk wat uit. U ziet dan gaatjes tussen de steken. Aan de hand van deze gaatjes kunt u het aantal toeren bepalen.

Haakpatronen met een vaste

Bij veel haakpatronen moeten er vasten gehaakt worden. Maar waar vindt u die nu? Op het internet zijn tal van verschillende haakpatronen te vinden. Soms zijn deze patronen gratis, maar vaak zitten hier ook kosten aan verbonden. Ook zijn er allerlei verschillende haakboeken te koop waarin allerlei haakpatronen staan. Van de mooiste kledingstukken tot leuke woonaccessoires en babykleding. Ook staat er in haakboeken vaak beschreven hoe een vaste haken precies in z’n werk gaat. Echter leren veel mensen makkelijker en sneller door iets te zien. Door iets te lezen is het vaak niet meteen duidelijk wat er bedoeld wordt. Gelukkig zijn er op het internet allerlei filmpjes te zien. Ook zijn er filmpjes te vinden waarin u kunt zien hoe u een vaste moet haken.

Wij zijn natuurlijk ook altijd bereid om u de juiste informatie te geven over het haken van een vaste. Zo kunnen we u onder andere vertellen welke haaknaalden u hiervoor het beste kunt gebruiken. Haaknaalden zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende soorten en diktes. Ook wanneer u op zoek bent naar haakpatronen waarin u een vaste moet haken bent u bij ons aan het juiste adres. Onze klantenservice staat bij ons namelijk op nummer één.

 

Vasten haken