Haaksteken

Haken is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen en dat is niet voor niets. Haken is namelijk ontzettend gezond! Haken geeft ontspanning, het vergroot je gevoel van eigenwaarde, het zorgt voor afleiding, het zorgt ervoor dat u zich bewust bent van het hier en nu en tot slot is haken kleurrijk. Creëer een mooie pannenonderzetter, een vest tot een jasje voor uw kleinkind.

Haken biedt u ontzettend veel mogelijkheden. Wilt u leren haken? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we u alles over de meest gebruikte steken bij het haken voor beginners. Wanneer u namelijk begint met haken is de kans groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn talloze verschillende haaksteken en op het internet is hier meer dan voldoende informatie over te vinden. Maar bent u een beginnende haker, dan is het belangrijk dat u weet met welke haaksteken u het beste kunt beginnen. Meteen een quilt haken is misschien wat te hoog gegrepen. Begin daarom met het haken van een simpel lapje. Wie weet waar u dit later nog voor kunt gebruiken.

Voor u begint

Voordat u aan de slag gaat met het uitproberen van de verschillende haaksteken, is het belangrijk dat u over de juiste haaknaalden beschikt. Haaknaalden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Zo kunt u kiezen uit houten haaknaalden, maar ook uit plastic of metalen haaknaalden. Er zijn zelfs ergonomische haaknaalden verkrijgbaar, zodat u geen last krijgt van uw handen en polsen tijdens het haken. Heeft u eenmaal een geschikte haaknaald gevonden? Dan is het belangrijk dat u weet hoe u de haaknaald het beste vast kunt houden.

Een haaknaald vasthouden kan op twee manieren. U kunt hem op dezelfde manier vasthouden zoals u dit doet met een pen of u kunt hem vasthouden zoals u een mes vasthoudt. Hierbij maakt het niet uit of links- of rechtshandig bent. Weet u welke manier u het fijnst vindt? Dan kunt u op zoek gaan naar haakgaren. Ook haakgaren is verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en diktes. Van katoenen haakgaren voor het haken van amigurumi tot dikkere garen waarmee u een warme sjaal kunt haken. Nu u weet welke haaknaald u het fijnst vindt en een bol haakgaren hebt gevonden, wordt het tijd voor het echte werk. Aan de slag met haaksteken voor beginners.

Een opzetlus maken

Voor u aan de slag kunt met haken moet u eerst een haaklus maken. Dit geldt voor alle haaksteken die u wilt gebruiken. Een opzetlus maakt u als volgt: leg de draad in een lus. Steek vervolgens uw haaknaald in de lus. Maak een omslag door de onderliggende draad om het haakje van uw haaknaald te leggen. Hierna trekt u de draad omhoog door de lus. Tot slot kunt u de draad aantrekken.

Een losse haaksteek

Bij nagenoeg alle projecten die je wilt gaan haken begin je met de losse. Deze lijn van lossen is vaak de basis van het werk.

De losse haaksteek maak je als volgt: Maak een opzetlus. Sla de draad om de naald en haal deze door de lus heen. Je hebt nu de eerste losse gehaakt. Ga zo door totdat je het aantal lossen gehaakt hebt dat je nodig hebt. Deze lijn van lossen heet een ketting.

Vasten haken

Voordat u aan de slag kunt met vaste haaksteken is het belangrijk dat u een rij van lossen heeft gemaakt. Een rij met lossen wordt ook wel een ketting genoemd. Deze ketting vormt de basis van het haakwerk. De losse steken vormen dus de basis. Wanneer deze zijn gehaakt kunt u aan de slag met het vervolg van uw werk.

Vasten haakt u als volgt: Steek uw haaknaald in de de tweede losse geteld vanaf de haaknaald. Maak vervolgens een omslag om de naald heen. Hierna trekt u de draad met de haaknaald door de lus van de steek. U heeft nu twee lussen op uw haaknaald. Sla de draad weer om de naald heen en haal deze door de twee lussen op de haaknaald heen. De vaste is nu gemaakt.

Halve vasten haken

Halve vaste haaksteken worden vaak gebruik bij het sluiten van een toer of voor het maken van sierrandjes. Bij Amerikaanse haakpatronen worden halve vaste steken ‘slip stitch’ genoemd. Hier wordt vaak de afkorting ‘sl.st’ voor gebruikt. Halve vaste steken maakt u als volgt: steek uw haaknaald in een lus van de steek. Maak vervolgens een omslag. Vervolgens trekt u de draad met de haaknaald door zowel de lus die u net gemaakt heeft als door de lus die op uw haaknaald zit. Trek tot slot de draad aan.

Een stokje haken

Het haken van een stokje is veruit de meest gebruikt haaksteek. Een stokje zorgt er namelijk voor dat het haakwerk soepel wordt, maar toch dicht is. Door stokjes te haken kunt u allerlei verschillende patronen en figuren in uw haakwerk maken. Een stokje haken doet u op de volgende manier: sla de draad om uw haaknaald en steek hem in de volgende steek. Sla vervolgens de draad weer om de haaknaald en haal door. U heeft nu drie lussen op uw haaknaald. Sla vervolgens de draad weer om uw haaknaald en haal deze door twee lussen. Nu heeft u 2 lussen op uw naald. Tot slot slaat u nog eenmaal de draad om de haaknaald en haalt u deze door de laatste twee lussen. U heeft nu nog maar één lus op uw haaknaald. Het stokje is af.

U weet nu wat u nodig heeft om te haken en welke haaksteken er voor beginners zijn. Naast deze haaksteken zijn er nog talloze andere steken die u kunt gebruiken om de mooiste haak creaties te maken.

Waarom bestellen bij Caro’s Atelier?
Caro’s Atelier is dé wolwinkel in Almere. Wij hebben een groot assortiment met keuze uit ruim 10.000 artikelen, van garens tot aan samengestelde pakketten van diverse leveranciers maar ook eigen ontwerpen. Bij ons staat klantenservice hoog in het vaandel. Komt u er niet helemaal uit? Schroom dan niet om contact op te nemen zodat wij u kunnen voorzien van advies. Dit kan via de mail, telefonisch maar ook via onze social media kanalen. Plaatst u een bestelling voor 17:00, dan wordt het dezelfde dag nog verzonden. Liever een product met eigen ogen zien? Dat kan! Onze winkel is van van dinsdag t/m zaterdag open van 9:00 tot 12:30.

Hoe lang duurt het voordat mijn bestelling bezorgd wordt?
Vandaag besteld morgen al in huis! Is uw bestelling voor 17:00 bij ons binnen? Dan wordt deze dezelfde werkdag nog verzonden. Voor brievenbuspost geldt dat als u besteld voor 16:00. U heeft de producten in 98% van de gevallen de volgende dag al in huis. Mocht dit niet haalbaar zijn dan nemen wij direct contact met u op. Woont u in de buurt van Almere? Dan kunt u uw bestelling ook gratis afhalen in onze winkel. Van maandag t/m vrijdag van 16:00 tot 17:00 en van dinsdag t/m zaterdag van 9:00 t/m 12:30.

*Dit geldt niet voor het weekend.

Welke garens verkoopt Caro’s Atelier?
Een lekkere warme sjaal of een mooi kussen? Bij Caro’s Atelier kunt u terecht voor breien, haken, borduren en meer! Wij verkopen garens van verschillende merken van hoge kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het bekende Scheepjes. Maar ook Lana Grossa, Durable Yarns en Katia. Voor ieder project is er wel wat te vinden. Bekijkt u het garen liever in het echt? Dat begrijpen wij! In onze winkel vindt u al het garen terug. Deze is te bezoeken van dinsdag t/m zaterdag van 9:00 tot 12:30. Bij Caro’s Atelier vindt u de mooie garens voor een mooie prijs.

Kunnen jullie mij advies geven?
Natuurlijk! Wij zijn altijd bereid om klanten te helpen en mee te denken. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld kleuradvies, vragen over het maken van projecten maar ook vragen over bestellingen. Klanten geven Caro’s Atelier een 9.5 en dat mooie cijfer willen wij graag zo houden! Om die reden staat bij ons klantenservice op nummer 1. Contact opnemen kan via verschillende wegen: telefonisch op 036-5255680 van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00, via de mail [email protected] of via onze social media kanalen @carosatelier. Schroom dus vooral niet om contact met ons op te nemen.