Halve Vasten haken

 

Steek de naald in de steek, sla de draad om de naald en haal deze direct door beide lusjes heen.

 

Een halve vaste haken

Haakt u graag? Dan weet u vast en zeker dat er verschillende redenen zijn waarom een halve vaste haken van belang is. Een halve vaste haken is belangrijk om verschillende delen van uw haakwerk aan elkaar te zetten, om het beginpunt van uw haakwerk te verplaatsen of om een cirkel te sluiten. Ook voor het maken van sierranden aan uw haakproject kunt u deze haaksteek gebruiken. Daarnaast wordt deze haaksteek ook vaak gebruikt om een toer te sluiten. Als haker kunt u dus niet om het haken van een halve vaste heen. Hoe zet u anders die trappelzak of knuffel in elkaar? Een hele trappelzak of knuffel haken uit één stuk is bijna onmogelijk.

Zo begint u

Voordat u kunt beginnen met het haken van een halve vaste heeft u eerst een aantal benodigdheden nodig. Denk aan een haaknaald, garen en een schaar. Ook is het raadzaam om hier een dikke haaknaald aan toe te voegen. Heeft u alle benodigdheden bij de hand? Dan kunt u aan de slag. Dit doet u als volgt: u maakt in uw haakdraad een lus en steekt uw haaknaald in dit lusje. Neem de haaknaald in uw rechterhand en houdt de werkdraad in uw linkerhand (als u links bent natuurlijk andersom!). Uw haaknaald houdt u vast in de greep die u zelf het prettigste vindt, de mesgreep op de pengreep.

Vervolgens gaat u aan de slag met de eerste toer. Deze zal bestaan uit een ketting van lossn. U houdt de werkdraad vast onder uw linker pink, ringvinger en middelvinger. Vervolgens legt u de draad over uw wijsvinger heen. Hierbij houdt u de einddraad met uw duim op de juiste plaats. Nu kunt u de eerst losse haken. U steekt de naald van binnen naar buiten onder de draad op uw wijsvinger door. Pak de draad met het haakje aan uw haaknaald op en haal hem door het lusje heen. Trek de draad een beetje aan.

Nu kunt u verder met de volgende steek. U steekt uw haaknaald weer onder de draad door en pakt deze met het haakje op de haaknaald. U haalt de draad door het lusje en trekt de draad een beetje aan. U herhaalt deze stappen tot de ketting de gewenste lengte heeft gekregen.

De eerste halve vaste haken

Als uw ketting de gewenste lengte heeft kunt u beginnen met het haken van de volgende toer. Dit zijn de halve vasten. De eerste halve vaste haken doet u als volgt: sla één steek over en steek uw haaknaald in de tweede losse vanaf de haaknaald. Vervolgens slaat u de draad om de naald heen en haalt uw haaknaald met daaraan de draad in één keer door beide lussen. Nu kunt u verder met de volgende halve vaste. Steek uw naald in de volgende losse, sla de draad weer om uw haaknaald en haal uw naald met daaraan de draad weer in één beweging door twee lussen. U doet dit net zo lang totdat u alle steken van de ketting hebt gehaakt. Is de eerste ketting klaar? Dan gaat u verder met de volgende toer.

Uw werk afhechten

Bent u klaar met halve vaste haken? Dan kunt u uw haakwerk gaan afhechten. U knipt de werkdraad van uw haakgaren los. Houdt hierbij genoeg draad over om een laatste steek te kunnen haken. Vervolgens haakt u de laatste steek. Hierbij haalt u de draad helemaal door de laatste twee lusjes en trekt u de draad stevig aan. Rijg met een naald het overige stukje draad door de rondjes aan de bovenkant van uw haakwerk. Uw haakwerk is klaar.

Een halve vaste haken kan dus voor verschillende haakprojecten van belang zijn. Door dit op de juiste manier te doen, wordt u haakproject straks een mooi geheel. Hierdoor ziet u niets meer van alle losse lapjes op uw creatie. Een halve vaste haken is voor zowel de beginnende- als de gevorderde haker van belang.

Halve Vasten haken