Stokje haken

Een stokje haken doet u op de volgende manier: sla de draad om uw haaknaald en steek hem in de volgende steek. Sla vervolgens de draad weer om de haaknaald en haal door. U heeft nu drie lussen op uw haaknaald. Sla vervolgens de draad weer om uw haaknaald en haal deze door twee lussen. Nu heeft u 2 lussen op uw naald. Tot slot slaat u nog eenmaal de draad om de haaknaald en haalt u deze door de laatste twee lussen. U heeft nu nog maar één lus op uw haaknaald. Het stokje is af.

Leuke pakketten met stokjes zijn bijvoorbeeld:

 

Een stokje haken doet u zo

Er zijn verschillende haaksteken waarmee u de mooiste haak creaties kunt maken. Eén van de meest gebruikte manieren is een stokje haken. Deze manier heeft u namelijk bij het creëren van verschillende haakcreaties nodig. Bij veel haakpatronen moet u een stokje haken. Met zo’n stukje kunt u namelijk afstanden in uw haakwerk overbruggen. Of u nu rechts- of linkshandig bent, in dit artikel leggen we u uit hoe u aan de slag kunt met het haken van een dubbel stokje.

Zo gaat u te werk als u rechtshandig bent

Bent u rechtshandig? Dan gaat u als volgt te werk: u begint het met het haken van een ketting van lossen of met een bestaand haakwerk. Een stokje haken is namelijk langer dan een half stokje en heeft 3 keerlossen nodig. Dit is het eerste stokje van uw toer.

Vervolgens slaat u de draad 1 keer om uw haaknaald. In totaal heeft u nu dus 2 lussen op uw naald zitten. Vervolgens steekt u de de haaknaald in de eerste steek en haalt u de draad op door deze steek. U heeft nu drie lussen op uw haaknaald. Haal nu één draad op en trek deze door de eerste twee lussen van uw naald. Als het goed is blijven er nu nog twee lussen over.

Om het stokje af te kunnen haken haalt u weer een draad op en trekt u deze door de laatste twee lussen op uw haaknaald. U heeft nu een stokje gehaakt en nog maar één lus op uw haaknaald. Wilt u in de volgende losse ook een stokje haken? Begin dan weer met het ophalen van een lus en het insteken van de draad in de volgende steek.

Een stokje haken voor linkshandigen

Bent u linkshandig? Dan doorloopt u ook bovenstaande stappen. Echter houdt u nu uw haakwerk in uw rechterhand en voert de handelingen uit met de haaknaald in uw linkerhand. Of u nu rechts- of linkshandig bent, haken kan altijd. Naast een stokje haken, zijn er nog andere manieren om een steken te haken. Heeft u al wel eens van een reliëfstokje gehoord? Zo’n stokje kunt u gebruiken bij haakwerken waaraan u een prachtige uitstraling wilt geven. Haakwerken waarbij gebruik gemaakt is van reliëfstokjes zien er namelijk altijd erg indrukwekkend uit. In werkelijkheid is het vrij eenvoudig om zo’n stokje te haken. Wanneer u een normaal stokje haakt slaat u de draad om de naald en steekt u de naald door het lusje. Wanneer u een reliëfstokje wilt haken steekt u de naald juist om het stokje uit de vorige toer heen.

U heeft nu kunnen lezen hoe een stokje haken in z’n werk gaat. Echter is het mogelijk dat u vaak beter dingen begrijpt wanneer u ergens een bepaald beeld bij hebt. Op het internet zijn er allerlei filmpjes en plaatjes te vinden waarin beschreven staat hoe een stokje haken in z’n werk gaat. Ook vindt u in onze winkel allerlei patronen en patroonboeken waarin ook aan de hand van plaatjes uitleg wordt gegeven. U zal zien dat het in het begin misschien wat moeizaam gaat, maar dat het haken van een stokje na verloop van tijd helemaal niet zo moeilijk is. Alle begin is moeilijk zeggen ze wel eens en dat is met haken niet anders.

Stokje haken