Half Stokje haken

Haak een ketting van lossen. Sla de draad om de naald en steek de naald in de 3e losse vanaf de naald, haal de draad op, sla de draad om de naald een haal de draad in een keer door alle 3 de lussen die op de naald staan.

 

Er zijn verschillende haaksteken die u kunt gebruiken tijdens het haken. Zo kunt u onder andere halve stokjes haken. Misschien bent u een beginnende haker en bent u onlangs aan de slag gegaan met het haken van een stokje, of misschien bent u al een gevorderde haker en kent u alle kneepjes van het vak al. Wanneer u een gewoon stokje kunt haken is het haken van een half stokje eenvoudig. Echter komt het haken van zo’n half stokje vele malen minder vaak voor dan het haken van een heel stokje of een dubbel stokje. Zeker wanneer u al verschillende haakpatronen heeft uitgeprobeerd, zult u waarschijnlijk het halve stokje niet of nauwelijks tegen zijn gekomen. Toch is het halve stokje een mooie haaksteek. Deze steek zorgt er namelijk voor dat uw haakwerk een dichte structuur krijgt en daarnaast zorgt zo’n stokje ervoor dat er een leuke structuur in uw haakwerk ontstaat. Zo kunt u met behulp van deze steek onder andere een ribbel effect in uw haakproject creëren. Niet alleen leuk voor een kussen, maar ook zeker voor een plaid, baby deken of omslagdoek.

Zo gaat u te werk

Halve stokjes haken is een variatie op zowel het haken van de normale stokjes en het haken van een vaste. Een half stokje is iets hoger dan een vaste en net iets lager en handzamer dan een gewoon stokje. Weet u al hoe u een stokje moet haken? Dan is het haken van een half stokje heel eenvoudig. Om een half stokje te haken gaat u als volgt te werk:

  • Haak een ketting van lossen. Sla de draad om de naald en steek de naald in de 3e losse vanaf de naald, haal de draad op, sla de draad om de naald een haal de draad in een keer door alle 3 de lussen die op de naald staan.
  • U heeft nu een half stokje gehaakt. Deze manier van haken lijkt veel op het haken van een standaard stokje, maar halve stokjes haken gaat een stuk sneller. U haalt namelijk de draad in één keer door alle 3 de lussen op uw haaknaald.
  • U kunt nu verder met de tweede toer. U gaat op dezelfde manier te werk zoals u dit bij het haken van een standaard stokje doet. Keer uw werk om en begin de volgende toer met het haken van 2 keerlossen. Sla de eerste steek over en haak een half stokje in de volgende steek. Haak nu in iedere steek een half stokje tot aan het einde van de toer.
  • Bij een volgende toer gaat u op dezelfde manier te werk zoals u dit bij het haken van standaard stokjes doet. Begin de toer weer met 2 keerlossen. Sla de eerste steek over en haak vervolgens in alle andere steken een half stokje. Om een rechte lijn te behouden is het belangrijk dat u weer een extra half stokje haakt in de beginlosse van de toer.

Patronen voor halve stokjes haken

Het haken van halve stokjes is heel eenvoudig. Zeker wanneer u eens een ander effect aan uw haakwerk wilt geven is deze manier van haken een aanrader. Een patroon met een ribbel effect is namelijk geschikt voor diverse haakwerken. Denk aan truien, vesten, dekens, kussens, een poef, et cetera. In standaard haakpatronen zult u niet zo heel vaak een half stokje tegenkomen, maar u bent natuurlijk altijd vrij om een eigen draai aan een haakpatroon te geven. Zo’n patroon is namelijk een richtlijn, maar let wel op de verhoudingen. Als u ervoor kiest een andere steek te gebruiken dan in het patroon beschreven staat, kan het zijn dat de verhouding wijzigt, en een kledingstuk bijvoorbeeld niet goed gaat passen. Wanneer u op zoek bent naar patronen voor het haken van kledingstukken of haakwerken in een bepaald thema, is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in onze webshop. Hier vindt u namelijk zowel betaalde als gratis haakpatronen. Ook al uw andere haak benodigdheden zijn verkrijgbaar in onze webshop. Ga vandaag nog aan de slag met het haken van de halve stokjes haken en ervaar zelf wat voor leuk effect dit geeft.

Half Stokje haken