Sokken Breien

Sokken Breien

Sokken breien, het ideale project voor tussendoor of onderweg. In deze blog leggen we graag uit welke keuzes je kan maken voor sokken breien en hoe te beginnen. Want eigenlijk is sokken breien voor iedereen te doen, alleen even opletten bij de hiel en je kan weer lekker door breien.

Om sokken te kunnen breien hebben we een aantal dingen nodig. Allereerst natuurlijk breinaalden, hieronder leggen we uit welke opties er zijn voor breinaalden om sokken mee te breien. Dan hebben we de keuzes tussen verschillende mooie sokkenwol bij ons, elk met eigen unieke eigenschappen. En dan is er nog welke manier je fijn vind om te breien. Zo kan je ervoor kiezen om vanaf de teen te beginnen, maar de meest gebruikte manier is om bij het been te beginnen en dan langzaam via de hiel, de voet en de tenen te breien. 

 

Kiezen tussen opties voor sokkennaalden:

 

Sokkennaalden 

 

Sokkennaalden zijn naalden zonder knop aan beide kanten, gewoonlijk komen deze per setje van vijf. Je gebruikt vier naalden om de steken op te hebben en de vijfde naald om te breien. Sommige vinden het prettig om sokken te breien op drie naalden en met de vierde naald te breien. Dit is even uitproberen wat je zelf prettiger vind werken. We hebben in het assortiment aluminium naalden of een mooie set van houten naalden. Ook hier is persoonlijke voorkeur weer de manier om een keuze te maken. 

Zing sokken naalden 20 cmZing sokkennaalden 15 cm

 

Addi sokkenwonder of de Addi 20

 

Deze rondbreinaaldjes zijn speciaal ontworpen om sokken op te breien. Ze hebben een korte kabel en korte naaldjes, zodat je zoals je gewend bent rond kan breien alleen dan op het formaat van een sok. De Sokkenwonder naalden hebben twee verschillende lengtes naalden, De lange naaldpunt van 70mm ligt comfortabel in de hand, terwijl u met de korte naaldpunt van 45mm gemakkelijk de nog te breien steken doorschuift. De 20 cm variant heeft dit niet, maar zo is er voor ieder een mooie keuze met wat je prettig vind om te breien! 

Addi 20Addi sokkenwonder

 

Addi Crasy Trio 

 

Deze drie naaldjes zijn eigenlijk een combinatie van bovenstaande opties. Ze hebben een flexibele kabel tussen de punten maar je breit de sok op een soortgelijke manier als met sokkennaalden. De steken staan verdeeld over twee naalden en met de derde naald worden de sokken gebreid. Addi CrasyTrio is inmiddels de favoriet van vele sokkenbreisters. Het maakt het breien een stuk gemakkelijker en met gebruik van de continentale breimethode, is een sok zo af!

Addi crasy trio

 

Sokkengarens 

 

Er is zoveel keuze wat betreft sokkengarens, en de meeste zijn natuurlijk ook fantastisch om te gebruiken voor andere projecten zoals dekens, truien, mutsen. Hieronder leggen we graag even uit welke sokkengarens er zijn. Zo hebben we uni kleuren sokkengarens, maar ook gestreept of met een motief of verloop erin. Maar hoeveel bollen zijn er dan nodig? Over het algemeen geldt de regel: als een bol 50 gram is zijn er 2 bollen nodig voor een paar sokken, is de bol 100 gram zou dit genoeg moeten zijn voor een paar sokken. 

 

Eenkleurige Sokkengarens

 

Allereerst hebben we natuurlijk de eenkleurige / effen sokkengarens. Deze zijn om sokken in een kleur te breien of bedoeld voor bijvoorbeeld inbreien of andere vrolijke sokken varianten. Deze garens zijn meestal super zacht en beschikbaar in de mooiste kleuren. Zo is de Scheepjes Metropolis iets meer gemêleerd garen wat beschikbaar is in maar liefst 80 kleuren. Bekijk via de foto’s hieronder de prachtige sokkengarens bij ons in het assortiment. 

  1. Scheepje metropolisDurable soqsLana Grossa MeilenweitRegia 4 draads sokkengaren

 

Gekleurde garens 

 

Er zijn ook veel vrolijke sokkengarens, waarmee je zonder extra moeite al hele gezellige sokken kunt breien. Zo is er de Scheepjes Downtown garen wat vanzelf gestreepte sokken oplevert, dit is beschikbaar in heerlijke kleurtjes. Er is een tweed garen van Durable Soqs, dit geef gezellige tweed sokken. En er is Meilenweit 1:1, met dit garen krijg je een paar identieke gestreepte sokken zonder van bol te wisselen. Bekijk de garens via de links hieronder. 

Scheepjes downtownDurable Soqs tweedMeilenweit Colour

 

Unieke garens 

 

Er zijn ook nog een aantal garens die super gekleurd en uniek zijn om sokken mee te breien. Het fijne van deze bollen is dat zonder extra draadjes weg te werken er een prachtige sok ontstaat die ontzettend kleurrijk is. Hiervoor zijn ook geen extra breiskills nodig en dus ben je zo ready to om je mooie sokken te showen. Bekijk hieronder een greep uit de unieke garens die er zijn. 

Meilenweit hand dyedRegia PairfectRegia ColourScheepjes Our Tribe

 

Opties voor manieren om sokken te breien 

 

Er zijn vele opties om sokken te breien, en iedereen vind weer een andere methode het allerfijnst. Het hangt ook weer af van het soort naalden dat je gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld de Magic Loop methode om sokken te breien, hierbij wordt er gebruik gemaakt van ‘gewone’ rondbreinaalden en wordt de kabel er doorheen getrokken om te kunnen wisselen van naald met breien. Met de sokkennaalden, sokkenwonder en crasy trio zal je de sokken in het rondbreien zoals je met deze naalden gewend bent. 

 

Dan is er nog de keuze aan welke kant van de sok je graag wilt beginnen. De sok kan gebreid worden vanaf de teen bijvoorbeeld. Dit heeft als voordeel dat de sok gepast kan worden voor de juiste maat. Mr Knitbear heeft hier een mooi en duidelijk filmpje over van hoe je dit doet. Je kunt dat filmpje hier vinden.

De andere optie is om bovenaan de boord te beginnen, bij het been van de sok. Hierbij brei je vanaf boven naar beneden om vervolgens de hiel en teen te breien. Er zijn verschillende soorten tenen en hielen maar wij zijn dol op de boemerang hiel, deze is hier super uitgelegd door Mr Knitbear. Kijk ook zijn filmpje over hoe je een gaatje kan voorkomen aan de ene kant van de hiel. Dan is het laatste lastige van de sok breien nog de teen, dit filmpje is hier te vinden. Ook weer met uitleg van Mr Knitbear. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om eigen mooie sokken te breien! 

 

Leuke (gratis) patronen voor sokken breien

 

Er bestaan talloze patronen voor leuke sokken. We zetten er graag een paar voor jullie op een rijtje. Zo kan je ervoor kiezen om sokken met ajourpatroon te breien, maar ook vrolijke kerstboom sokken zijn erg leuk. Mr Knitbear heeft ook samen met DenDennis een boek uitgegeven vol met vrolijke sokken patronen.

 

Heel veel creatief plezier gewenst met het sokken breien, het is een van onze favoriete projecten! 

Romantic soqs - gratis patroonBoek vrolijke sokken breienkerst sokken - gratis patroonsokken - gratis patroon

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.