Haaknaalden - Welke verschillende soorten zijn er?

  • Geplaatst op
  • 0
Haaknaalden - Welke verschillende soorten zijn er?

Haaknaalden, een essentieel onderdeel van onze hobby natuurlijk! Maar er is zoveel keuze. Vroeger geleerd op de dunne zonder handvat maar tegenwoordig zijn er veel luxere varianten die we persoonlijk veel fijner vinden werken. We leggen in deze blog graag verschillende haaknaalden uit zodat je een goede keuze kan maken! Al is het uiteindelijk natuurlijk heel persoonlijk wat ieder het fijnst vind werken!

De dunne “ouderwetse” haaknaald 

 

Hier zullen de meeste van ons mee hebben leren haken. Het zijn naalden die wij inmiddels niet meer in het assortiment hebben en dat heeft een belangrijke reden: ze zijn niet ergonomisch verantwoord. Het vergt meer van je handen en polsen en zorgt daardoor vaker voor haak blessures. Maar waar we allen mee begonnen zijn kan natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. 

 

Haaknaald met handvat

 

We hebben vele soorten haaknaalden met een handvat. Van verschillende merken en verschillende materialen. We leggen graag de unieke kenmerken van de haaknaalden uit en lichten toe waarom een ieder wellicht iemands favoriet is. 

 

Clover Amour 

 

De favoriet van de meeste haaksters en ons team is de Clover Amour. Mocht iemand niks weten over haaknaalden raden we deze dan ook meestal aan. Het zachte, afgeronde grip zorgt ervoor dat het prettig vasthouden is deze haaknaald. Elke maat van de Amour serie heeft zijn eigen kleur, hierdoor is het makkelijk te herkennen welke haaknaald je gebruikt of welke je nodig zal hebben voor je volgende project! 

 

Clover Soft Touch 

 

Een heerlijke haaknaald met een iets plattere grip. Het grote voordeel van deze serie is dat deze ook in kwartmaten te krijgen is. Deze haaknaalden beschikken over een kunststof handvat met een zacht stukje grip in het midden van de naald. Ze zijn te herkennen aan hun amberkleurige naald en handvatten. 

 

Knitpro Waves 

 

Deze haaknaalden van Knitpro zijn ook heerlijk in gebruik door het iets bredere handvat dan de vorige besproken haaknaalden. Deze haaknaalden zijn ook iets budgetvriendelijker al is dit wel iets te merken aan het handvat. Vergeleken met de Clover Amour is het handvat van de Waves serie iets harder en daardoor in onze persoonlijke mening net iets minder prettig om vast te houden maar het is zeker een goede haaknaald die lang meegaat! 

 

Tulip Etimo 

 

De Etimo serie haaknaalden worden geproduceerd door het Japanse merk Etimo. Een merk met een rijke geschiedenis en dus zeker ervaring om prachtige haaknaalden te produceren. Hierdoor is het ook een zeer geliefd merk onder menig haakster omdat ze al gewend waren aan de prachtige kwaliteit van deze naalden. En onze favoriet aan deze naalden: ze zijn prachtig roze en sommige sets hebben de optie met een prachtige handige etui. 

 

Speciale Ergonomische Haaknaald 

Alhoewel alle haaknaalden hierboven met handvat ergonomisch verantwoord zijn is er een speciale die erboven uitsteekt: De Addi Swing. Deze haaknaald wordt vaak ervaren als het aller prettigst als mensen last hebben van de polsen of gewrichten in de handen. Zoals bij reuma of artrose kan deze haaknaald ervoor zorgen dat haken nog steeds mogelijk is! Ook voor deze haaknaalden bestaan etui’s die zelfs los verkrijgbaar zijn. Zo handig om de naalden netjes op een plek te houden! Ook uniek aan deze haaknaalden is dat ze erg graag gebruikt worden door de linkshandige haaksters. Soms ook wel bekroond als linkshandige haaknaalden maar dit betekend niet dat rechtshandige de naalden niet kunnen gebruiken. En de Addi Haaknaalden zijn te krijgen in een grote serie maten, van 0.5 mm tot aan 8 mm. Genoeg keuze voor prachtige projecten om te maken met deze haaknaalden dus! 

 

Tunische Haaknaald

 

En dan zijn er nog meer speciale haaknaalden: namelijk de Tunische haaknaalden. Deze haaknaalden worden speciaal gebruikt voor Tunisch Haken. Dit is een techniek van haken waar er meerdere steken op de haaknaald tegelijk staan. Hierdoor is het nodig om of een langere haaknaald te hebben of een andere manier om de steken op de naald te houden zoals een kabel. Onze voorkeur gaat uit naar de haaknaald met een kabel, dit is makkelijker in de hand te houden en handzamer met haken. Het is ook fijn dat de kabel en naald los geschroefd kunnen worden dus niet elke naald hoeft een nieuwe kabel. Maar ook hier geldt dat ieder een andere voorkeur heeft! 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.