Brei eens wat anders! Vijf bijzondere breisteken

Brei eens wat anders! Vijf bijzondere breisteken

Heb jij het geijkte recht en averecht, gerstekorrel en de tricotsteek allang in de vingers? Dan wordt het hoog tijd voor wat meer uitdaging.

Wij hebben uit tientallen breisteken tien pareltjes gevonden die net even unieker en veelzijdiger zijn dan de rest. De één ingewikkeld en de ander weer vrij eenvoudig. Laat je inspireren! Voor alle steken geldt: zoek ze online even op voor een nog uitgebreidere beschrijving of video van hoe je hem breit.

 

1: Mozaïekruiten

Breipakket: Lavender Trellis Wrap - Afterparty 71

 

Hou jij van geometrische en symmetrische patronen? Dan zit je met de Mozaïekruiten helemaal goed. Mozaïek breien lijkt moeilijker dan het is! Je breit steeds met 1 kleur per toer en bouwt zo het contrast op. Het mooiste resultaat krijg je als je twee contrasterende kleuren gebruikt, zoals gedaan is in de Lavender Trellis Wrap uit de Afterparty 71.

 

2: De patentsteek

Breipakket: Trui in Patentpatroon Brigitte No. 4 (9/21-7)

De gewone patentsteek, ook wel rechte patentsteek genoemd geeft je breiwerk een warm en dik uiterlijk. Daarnaast kan je breiwerk makkelijk uitrekken, maar rekt niet makkelijk terug zoals je bij een boordpatroon zal zien. Extra oppassen voor lubberen bij wassen dus, maar wat een prachtige steek. Zoals bijvoorbeeld dit leuke kindertruitje van Lana Grossa.

3: Ajour ruit met ribbel

Breipakket Panama Pocket Shawl

 

Ajour breien betekent eigenlijk gewoon breien met gaatjes. De ajour Ruit met Ribbel geeft een grappig symmetrisch effect met toch een romantisch tintje. Ideaal voor kleding, maar ook voor sjaals. Zo hebben wij natuurljk de Panama Pocket sjaal waarin je deze steek veelvuldig toepast.

 

4: Golf Ajour

 

Breipakket: Sjaal Alpaca Moda (LB13-03)

 

De Golf Ajour steek is een mooi motief voor sokken, kleding en sjaals. Je kunt het uiterlijk makkelijk aanpassen door het aantal averechte steken tussen de rechte steken aan te passen. Telkens ontstaat er dan weer een mooi golvend patroon. Lana Grossa gebruikte ook een golvende ajour in de Alpaca Moda sjaal.

5: De kabelbol

Breipakket: Slipover Natural Alpaca Classico (NK1-13)

 

De wat bol? Nou, de kabelbol! Een smalle kabelsteek waarbij de kabel steeds lijkt te draaien. Als je heel veel van deze rijen naast elkaar breit krijgt je breiwerk mooie diepte! Deze slipover uit Lana Grossa's Nordic Knits 1, gebreid met Natural Alpaca Classico heeft precies zo'n steek. Het leuke aan de kabelbol steek is dat het een mooie introductie is om kabels te leren breien!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.