Haken voor beginners: van dummy naar pro!

Haken voor beginners: van dummy naar pro!

Een haaknaald oppakken en gaan haken is voor veel beginners een best grote stap. Want welke haaknaald heb je nodig? Welk soort garen is het meest geschikt om mee te starten? En hoe krijg je al die haaktermen in hemelsnaam onder de knie?

Een haaknaald oppakken en gaan haken is voor veel beginners een best grote stap. Want welke haaknaald heb je nodig? Welk soort garen is het meest geschikt om mee te starten? En hoe krijg je al die haaktermen in hemelsnaam onder de knie? Geen nood, in deze blog ‘Haken voor beginners’ zetten we alles lekker overzichtelijk voor je op een rijtje. Voor je het weet zit je heerlijk ontspannen op de bank met een kop thee aan je eerst haakproject te werken!

 

We beginnen bij het begin.


Haken voor beginners: wat is het verschil tussen breien en haken?

 
Het grootste verschil tussen breien en haken is het aantal en soort naalden. Breien doe je over het algemeen met twee (brei)naalden en haken met één. Aan een haaknaald zit - de naam zegt het al - een haak waarmee je een steek kunt maken met je garen.

 

Een ander groot verschil is de structuur die je krijgt wanneer je haakt en breit. Nu is dat verschil misschien nog erg lastig om te zien, maar als je je eerste knuffel of kussenhoes hebt gehaakt, zie je het meteen! Omdat de structuur bij haken meestal wat grover is, zijn knuffels erg geschikt om te haken. Truien en andere soorten kleding worden vaak gebreid. Kleding haken en knuffels breien kan natuurlijk ook!

 

Verder vinden de meeste mensen haken iets makkelijker dan breien. Maar voor beide technieken geldt: iedereen kan het leren! Jij hebt de eerste stap al gezet door deze blog te lezen. 


Haken voor beginners: wat zijn de basissteken?


Wie voor het eerst een haakpatroon leest, vraagt zich ongetwijfeld af of het geheimtaal is. In patronen worden namelijk veel afkortingen gebruikt. Een goed boek waarin alle basissteken duidelijk worden uitgelegd, is daarom onmisbaar. ‘De haaktechnieken bijbel’ van Tracey Todhunter bijvoorbeeld. Een super handige gids waarin je als beginner mee wordt genomen langs de meest voorkomende steken. Maar later, wanneer je een echte pro bent, kun je je hart weer ophalen aan de vele technieken uit het boek die wat moeilijker zijn. 

 

Zie je liever hoe een steek wordt uitgevoerd? Op YouTube zijn honderden video’s te vinden over alle haaksteken die je maar kunt bedenken. 


Haken voor beginners: welke haaknaald heb je nodig?


Welke haaknaald fijn is voor jou, is ontzettend persoonlijk. Maar wanneer je als beginner start met haken, is het wel erg belangrijk dat de naald comfortabel voelt. De eerste tijd hou je de naald namelijk nog erg stevig vast en later leer je je vingers wat meer te ontspannen. Dus wanneer je dan begint met een goedkope aluminium haaknaald zonder handvat, kan het haken na een tijdje pijnlijk worden en ben je eerder geneigd te stoppen. Populaire haaknaalden met ergonomische handvaten zijn bijvoorbeeld van het merk Clover. Een ander populair merk is KnitPro; de Waves naalden staan bekend om de ergonomische vorm en dit merk is bovendien iets goedkoper.  


Haken voor beginners: hoe kies je een patroon?

Je hebt inmiddels wat steken geoefend met garen dat je nog had liggen en hebt de basis onder de knie. Hoe kies je dan een leuk patroon dat ook goed te doen is voor een beginner? Begin eens met onze eigen knuffel Carolientje. Dit schattige aankleedpopje is al jaren de mascotte van Caro’s Atelier! Het patroon is duidelijk geschreven en perfect voor een beginner. Haak je liever een lekkere warme sjaal of iets voor in huis? Wij hebben allerlei kant-en-klare haakpakketten voor beginners met (of zonder) patroon voor je geselecteerd!


Haken voor beginners: welk garen kies je?


Wanneer je begint met haken, is het fijn om met een patroon te werken. En welk garen je nodig hebt, hangt dan natuurlijk af van het patroon. Wij verkopen garens van verschillende merken en van hoge kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het bekende Scheepjes. Maar ook Lana Grossa en Durable. Voor ieder project is wel wat te vinden. Bekijk je het garen liever in het echt? Kom dan even langs in de winkel in Almere!


Al zin om te beginnen met je eerste haakproject? Het fijne aan haken is dat je er veel creativiteit in kwijt kunt en het een goede manier is om lekker te ontspannen na een lange dag. Kies daarom voor een gemakkelijk en snel project en daag jezelf niet meteen teveel uit. 

 

We zijn erg benieuwd naar jullie eerste haakprojecten. Deel ze met ons op onze Facebookpagina of op Instagram met #carosatelier. Of deel deze blog ‘Haken voor beginners’ met andere creatievelingen die willen beginnen met haken!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.