Designer Donderdag: Tessa van Riet-Ernst

  • Geplaatst op
  • 0
Designer Donderdag: Tessa van Riet-Ernst

Elke donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: Tessa van Riet-Ernst. Oprichter van Woolytoons en misschien wel beter bekend van de vrolijke knuffeldekens en Pop-ups. Lees hier verder en maak kennis met Tessa!

“Dan wordt het eens tijd dat je zelf leert haken”, zei mijn oma tegen mij toen ik haar vroeg of ze dat leuke gehaakte kipje ook voor mijn pasgeboren zoontje wilde haken. Ik ben toen maar naast haar op de bank gaan zitten en een beetje gaan oefenen met lossen en vasten. Het knuffeldiertje dat mijn oma haakte was het eerste haakwerk dat mijn interesse wekte. Wanneer ze vroeger voor mij truien breidde dacht ik alleen maar ‘wat suf, ik heb er liever één van de C&A.’ Dat is nu wel anders, want als mijn oma mij niet dat kipje leerde haken dan was ik nooit waar ik nu ben.

Mijn kip leek uiteindelijk op een voetbal vol gaten, maar ik had in het haken zo’n plezier dat ik het nog een kans gaf. Nederlandse haakboeken waren er in die tijd nog niet echt. Naast een patroon van een beer en een vis hield het wel op. Ik werd uiteindelijk geïnspireerd door een spaarpot die ik had in de vorm van een schaap. Die was rond en ik dacht: dat kan ik wel haken! Dan maak ik er wat pootjes aan en klaar! Zo gezegd, zo gedaan. Ik kreeg om mij heen zoveel leuke reacties op mijn creatie dat ik op een gegeven moment tot diep in de nacht schapen zat te haken. Na 28 schapen was ik er wel klaar mee "als ze meer schapen willen dan moeten ze die zelf maar haken!" Dat was eigenlijk het begin van mijn carrière als ontwerpster. 

In het begin verkocht ik veel Japanse boeken met daarin zelfgemaakte vertaalschema's. Amigurumi’s haken was daar al erg populair. Ook in Nederland sloeg het aan en ik kreeg steeds meer naamsbekendheid. Ik stond op beurzen met eigen ontwerpen en had uiteindelijk mijn eigen winkel op de zolderkamer.
Na een tijdje ontmoette ik Kim, waarmee ik later 'Echtstudio' heb opgericht. We gingen opzoek naar wat er nog echt mistte in de haakwereld: workshops! We begonnen met het uitnodigen van onze buurvrouwen. Die waren zo enthousiast dat op een gegeven moment zelfs mensen uit België naar ons huis kwamen voor een workshop haken. "Jongens, vanavond geen stinkende bloemkool want mama heeft weer een workshop" , zo ging dat dan thuis. Het was echt gekkenhuis. Thuis zaten mijn man en ik inmiddels met twee kleintjes en een huis vol wol en speelgoed.

Ik heb toen lang zitten nadenken of ik dit nog wel wilde. "Wat maakt mij nou echt gelukkig?" , dat was toch echt wel het ontwerpen. Ik besloot weg te gaan bij 'Echtstudio' en mij meer te focussen op het ontwerpen. Na acht jaar thuiswerken is mijn zolderkamer leeg en werk ik in mijn eigen studio 'Woolytoons', hier doe ik echt wat ik leuk vind: het ontwerpen van onder andere leuke pop-ups en knuffeldekens. En mijn oma? Die haakt nu uit mijn eigen boeken!" 


Tessa's tips en tops

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
"Dat kan van alles zijn! Een verfstrip bijvoorbeeld of een mooie taart. Dan zie ik bepaalde kleuren en dan gaat mijn hoofd al vanzelf al van alles bedenken. Ik heb eigenlijk teveel inspiratie!"

Tip:
"Durf zelf vrij en creatief te zijn. Dat kan al zijn in het kiezen van een bepaalde kleur. Sommige mensen houden zich zo vast aan het patroon dat als ik een blauw streepje gebruik, zij dat ook doen. Misschien staat een rood streepje ook hartstikke leuk!?" 

Tessa’s favorieten:

Garenpakket Pop-up Zack de ZebraGarenpakket Knuffeldeken  Eenhoorn - Woolytoons


Garenpakket Knuffeldeken Sneeuwwitje

Reacties

  1. Wilmavanderheijden Wilmavanderheijden

    Na ongeveer 30jaar weer begonnen met haken en de aanleiding daarvoor waren Tessa haar knuffeldekens. Heel het eerste boek gemaakt. Daarna compleet verslaafd geraakt en haak nu van alles, sjaals, dekens en heel veel knuffels. Een van mijn favorieten is Carolientje. Ik probeer zelf ook wel eens kleertjes te bedenken, maar kijk toch al weer uit naar een leuk nieuw ontwerp van Tessa.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.