Designer Donderdag: Bernadette Ambergen

  • Geplaatst op
  • 0
Designer Donderdag: Bernadette Ambergen

Elke donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: Bernadette Ambergen. Oprichter van Berniolie en bekend van haar prachtige shawls. Lees hier verder en maak kennis met Bernadette!

“Thuis was iedereen altijd creatief bezig. Mijn moeder met handwerken en mijn vader was heel artistiek met hout. Het was dan ook vanzelfsprekend dat ik ook zou leren handwerken. Vanaf mijn vierde leerde mijn moeder mij naaien, haken en breien, dat is er eigenlijk altijd in gebleven. Zo heb ik bijvoorbeeld ruim twaalf jaar in het circus gewerkt waar ik de kostuums ontwierp en maakte. Tijdens een van de collecties die ik daar maakte had ik ook haak- en breiwerk erin verwerkt, dit inspireerde mij om de haaknaald weer eens wat vaker te pakken. Toen mijn baan waarschijnlijk niet meer gesubsidieerd zou worden heb ik ontslag genomen bij het circus. Ik had twee jaar eerder Etsy ontdekt en zag de mogelijkheid om van mijn hobby mijn werk te maken door het online te verkopen. Ik haakte en breide voornamelijk shawls omdat ze erg leuk zijn om te maken en ze zijn niet maat gebonden, wat wel handig was omdat ik voornamelijk naar Amerika verkocht. Op een gegeven moment was er niet alleen vraag naar mijn shawls, maar ook naar de patronen ervan. Ik vond het wel grappig, hier had ik nooit aan gedacht! Inmiddels heb ik twee winkels onder de naam ‘Berniolie’: één voor mijn klare producten (Berniolie) en één voor mijn patronen (Bernioliesdesigns).

Mijn inspiratie haal ik veel uit science-fiction/fantasy films, ik ben daar gek op en de kostuums die ze daar in gebruiken, geweldig! Dat komt misschien ook door mijn achtergrond als kostuumontwerpster hoor. Ik zie details in die kostuums en denk dan: hier kan ik wel een mooie shawl van ontwerpen. Soms heb ik het gevoel dat de haakwereld wat achterblijft. Daarom kijk ik ook veel naar de breiwereld, ik probeer dan weleens breisteken te vertalen naar haaksteken. Ik vind het belangrijk dat mijn patronen toegankelijk zijn voor iedereen. Ik herhaal daarom vaak het aantal toeren maar gebruik dan wel een interessante steek. Als je een mooi patroon ziet, denk dan niet meteen ‘dit is te moeilijk.’ Blijf oefenen en heb je een vraag? Dan kan je altijd bij de ontwerpers terecht, ik sta daar in ieder geval voor open!”

Bernadette’s tips en tops

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Ik ben gek op boeken met steken, ik haal daar ook regelmatig mijn inspiratie vandaan. Daarnaast kijk ik veel science-fiction films. De kostuums die daarin voorbijkomen vind ik geweldig. Ik let dan vooral op de details van bijvoorbeeld een mooie jurk.”

Tip
“Denk niet te moeilijk. Als een patroon er lastig uitziet geef dan niet meteen op, dat zou zonde zijn. Haken vergt heel veel oefening. Daarnaast staan veel ontwerpers ook open om je vragen te beantwoorden. Ook zijn de vele Facebookgroepen echt een uitkomst, hierin zitten tal van haaksters die vast wel het antwoord weten op je vraag. ”

Bernadette's favorieten

Haakpakket: Gishlaine - Shawl
Haakpakket: Victoria Shawl
Caro's Atelier Haakpakket: Wolk2 Shawl

Reacties

  1. Lidi Bakker Lidi Bakker

    Ik ben heel blij met de patronen van Bernadette. Ook met de haakpakketten van Caro"s Atelier. Caro mag van mij meer pakketten hiervan verkopen als Bernadette hier mee eens is.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.