Wat staat er op een garenwikkel?

Wat staat er op een garenwikkel?

Wanneer u een bolletje wol koopt of een project gaat starten, zit er altijd een etiketje met een hoop symbolen om het garen heen. Door de garenwikkel goed te kunnen lezen, kun t u een hoop informatie uit dat bolletje wol halen.

Wat staat er toch op dat label? We leggen het u uit. Zo kunt u voortaan moeiteloos uw bolletje garen vergelijken met een ander garen.

 

 

Samenstelling van het garen

De samenstelling van het  garen kan elke keer anders zijn. Zo is er natuurlijk 100% katoen, wol of Acryl garen. Maar ook garen waarbij de samenstelling bijvoorbeeld 40% Acryl en 60% katoen is. Op deze manier kunt u zelf heel goed bepalen of het garen geschikt is voor het project wat u  in gedachten heeft.

 

Was, strijk en droog instructies

Deze symbolen zijn voor velen gemakkelijk te lezen. Uw project moet u natuurlijk wel op de juiste wijze kunnen wassen, drogen en strijken. Deze symbolen werken precies hetzelfde zoals ze op de labels van kleding doen.


Verfbad nummer

Dit is een hele belangrijke. Wol wordt namelijk geverfd door middel van verfbaden. Hoewel het kleurnummer van een garen hetzelfde kan zijn, kan het verfbadnummer wel verschillend zijn. Het resultaat is dat er soms een miniem kleurverschil is tussen twee bolletjes garen met hetzelfde kleurnummer. Dat is zonde als u een trui, deken of ander project wil maken. Bij Caro’s Atelier krijgt u van een bestelling altijd hetzelfde verfbad opgestuurd. Mochten we een bepaald verfbad niet meer op voorraad hebben, dan vragen we u vooraf altijd of u de garens dan nog wel of niet wil bestellen.

 

Gewicht en lengte

Dit is ook een belangrijke. Aan de hand van het gewicht van het garen kunt u immers precies berekenen hoeveel bolletjes wol u nodig gaat hebben. Echter, niet elke bol van 100 gram heeft hetzelfde aantal meters looplengte. Het kan natuurlijk ook dat u een trui van een ander soort garen wilt maken dan in het patroon staat. Aan de hand van het proeflapje en het gewicht kunt u precies uitrekenen hoeveel van het nieuwe garen u nodig gaat hebben.

Gebruik voor het berekenen Caro’s Wol Rekenhulp.

 

Stekenverhouding

Bent u voornemens zelf een trui, sjaal of ander project te ontwerpen, of staat de stekenverhouding niet vermeldt in uw patroon? Dan gebruikt u de stekenverhouding op de garenwikkel. Dit geeft weer hoeveel naalden en hoeveel steken er nodig zijn om een proeflapje te maken. Aan de hand van het gewicht van het proeflapje kunt u in Caro’s Wol Rekenhulp precies berekenen hoeveel wol u nodig heeft. Staat de stekenverhouding in het patroon dat u gebruikt? Dan volgt u de stekenverhouding van het patroon zelf.

 

Aanbevolen naalddikte

Dit spreekt voor zich. U kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om een garen met een kleinere of grotere naald te haken of breien. Afhankelijk van hoe strak u breit of haakt zal hier bij iedereen een ander resultaat uitkomen. Het label is daarom een leidraad.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.