Hoeveel bolletjes wol heb ik nodig voor mijn project?

Hoeveel bolletjes wol heb ik nodig voor mijn project?

Het lijkt een lastige vraag, en we krijgen hem dan ook heel vaak. Gelukkig is het vrij makkelijk uit te rekenen. We helpen u graag op weg!

De benodigde hoeveelheid garen van een project hangt af van een aantal factoren:

 

• Het soort project (een kledingstuk brei je natuurlijk anders dan een deken)
• Het soort garen
• Het gewicht van dit garen
• De grootte van de naald
• Hoe strak u zelf breit.

 

Hierom is het bij de meeste projecten erg handig om een proeflapje te breien. Aan de hand hiervan kunt u namelijk bijna precies uitrekenen hoeveel garen u nodig gaat hebben voor uw volgende project.

 

 

Over het algemeen wordt een proeflapje gebreid volgens de gegevens die op het garenlabel staan. Tenzij u al een patroon in handen heeft, waar een proeflapje in beschreven staat, dan volgt u het patroon. Voor bijna al het garen geldt het proeflapje op het label voor 10 bij 10 centimeter.

 

Rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld leggen we uit, hoe u het aantal bolletjes voor een sjaal berekent.

Stelt u zich voor dat u een sjaal wil maken van 2 meter lang en 60 centimeter breed. Uw proeflapje is 10 bij 10 centimeter en het proeflapje weegt 14 gram. Uw garen weegt 150 gram per bolletje.

Voor de breedte rekent u als volgt: (Breedte project / breedte proeflapje) x gram proeflapje. In het voorbeeld is de uitkomst 84 gram.

Voor de lengte rekent u: (Lengte project / lengte proeflapje) x gram breedte. In het voorbeeld is de uitkomst: 1680 gram.

Het aantal bolletjes dat u nodig heeft is dan: 1680 gram delen door 150 gram = 11,2 bolletjes. U zou dus 12 bolletjes nodig hebben voor deze sjaal.

 

U kunt deze rekentool gebruiken

Dubbelklik op de lege velden om deze in te vullen.

 

 

 

Oppervlakte berekenen voor een trui

Dubbelklik op de lege velden om deze in te vullen.

 

 

Patroon breien met een ander garen.

Dubbelklik op de lege velden om deze in te vullen. De steekverhouding moet voor deze tool wel gelijkmatig zijn aan het originele garen.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.