Filet Haken

Filet Haken

Wij zijn echt dol op Filet Haken! Met deze techniek creëer je door losse en stokjes een patroon waardoor er hele leuke patronen of illusies ontstaan. De mogelijkheden van het filet haken zijn oneindig. We gebruiken de techniek erg graag voor sjaals en omslagdoeken maar ook voor in huis is de techniek graag en veel gebruikt. In deze blog laten we graag wat leuke projecten met deze techniek zien.

Eerst even een beetje uitleg: De filet techniek is een haaktechniek die gebruikmaakt van open en dichte vakjes. Deze worden gemaakt door lossen en stokjes af te wisselen en hierdoor kan bijna elk patroon gecreëerd worden. De techniek is dus ook zeker erg geschikt voor beginners, omdat er geen ingewikkelde steken aan te pas komen. Het is een kwestie van het filetschema goed volgen. 

 

Filet Sjaals 

 

Het allerliefst haken we Filet Shawls, we hebben zelfs een heel boekje ervan samengesteld. Hierin komen verschillende soorten Filet shawls aan bod. Maar er zijn ook sjaals die niet in dit boekje staan en die lichten we graag hieronder even uit. 

 

Granada Grotten Sjaal 

Het allerliefst maken we een prachtige filet shawl met een Scheepjes Whirl. Zoals de Granada Grotten Sjaal. Deze wordt in de breedte opgezet en het verloop loopt dus van de onderkant naar de bovenkant van de sjaal. We hebben hier een prachtig dicht en open driehoek motief in verwerkt. 

Haakpakket granada grotten sjaal Haakpatroon granada grotten filet sjaal

 

Sunrise Diamond Omslagdoek

Ook leuk om een driehoek variant te maken met een leuk motief erin. Zoals de mooie sunrise diamond omslagdoek. Ook deze is met het prachtige verloopgaren Whirl gemaakt. Geeft meteen een leuk effect in combinatie met de filet techniek.

Omslagdoek Sunrise Diamond hakenSunrise diamond omslagdoek

 

Dover Diamond shawl 

Nog een optie is om in plaats van onder naar boven te werken van de sjaal, is van zijkant naar zijkant te haken. Dan is het kleurverloop ook anders en het filetwerk ziet er weer net even anders uit. Zo komen er nog meer opties vrij. Zoals bij de Dover Diamond Shawl gemaakt met Durable Colour Cake

Haakpakket Dover Diamond ShawlHaakpatroon diamond dover shawl

 

Sjaal Loving Hearts

De techniek leent zich ook erg goed om bepaalde symbolen of iconen te haken in een werk. Zoals deze schattige hartjes in de Loving Hearts Sjaal. Deze sjaal is gehaakt met Scheepjes Whirlette maar kan dus ook perfect met een Whirl gemaakt worden om een kleurverloop toe te voegen. Liever dus los het patroon? Dat is bij WelKrea te krijgen. 

 

Haakpakket Sjaal Loving Hearts Wel Krea

 

Voor in huis 

Niet alleen om sjaals te haken is de Filet techniek erg leuk, maar ook om mooie accessoires voor in huis te haken. Zoals een mooi tafelkleed of tafelloper of toch liever een mooie deken? Hieronder een paar mooie projecten. 

 

Nostalgia 2.0

Deze mooie deken is een CAL die afgelopen is in juni 2023. Deze mooie deken bestaat uit allerlei verschillende gehaakte filet patronen die in banen aan elkaar gehaakt worden om vervolgens een prachtig groot geheel te vormen als sprei voor op het bed. 

Nostalgia Sprei Haken

 

Tahiti Tafelloper

Of haak een vrolijke tafelloper met bloemen zoals de Tahiti Tafelloper gehaakt met Scheepjes Cotton 8. Kies voor een vrolijk kleurtje om de tafel of tuin net even op te vrolijken! 

 

Haakpatroon tahiti tafelloperHaakpatroon Tahiti Tafelloper

 

 

Filet Fantastic Deken

Deze mooie deken steekt het filet haken in een modern jasje. Met vrolijke kleuren wordt deze deken in een stuk gehaakt, dus geen losse onderdelen om aan elkaar vast te naaien. Het patroon is gratis op de website van een mooi gebaar te verkrijgen!

Filet Fantastic gehaakte deken

 

Chakra Energy Flags

Balanceer je chakras opnieuw met deze speelse, filet gehaakte vlaggenlijn. Met de chakra-symbolen in authentieke kleuren, zwieren ze zelfs tijdens de lichtste briesjes. De vlaggetjes worden gehaakt met Sweet Treat & Sugar Rush van Scheepjes. Vergeet niet om voor het prachtige patroon de Yarn 9 erbij te bestellen.

Gehaakte Chakra Flags

 

Caro’s KerstCAL

Filet haken is ook erg leuk om te gebruiken om specifieke figuren in een haakwerk te krijgen. Zoals wij hebben gedaan met Caro’s Kerst CAL, de CAL was in 2022 maar blijft nog steeds erg leuk om te maken! 

Caro's Kerst CAL deken - Roze kerstCaro's Kerst Cal deken - Warme Kerst

 

Om te dragen

 

Gentle Breeze Filet Top

Hoe leuk is het om met deze techniek een eigen prachtige top te haken? Jennifer Oates ontwierp de Gentle Breeze Filet Top al wegdromend naar een zinderende zomerdag aan het strand. Het is een duidelijk project voor ieder die voor het eerst een kledingstuk wil haken.

AFterparty 149: Gentle breeze filet topGentle Breeze Filet top Scheepjes Legacy

 

On the Wing Top & Tunic

Ook leuk voor een top of tuniek voor de kids! Deze prachtige patronen met vlindermotief op de achterkant komen uit de Yarn 15 van Scheepjes. Ook deze top maakt gebruik van de filet techniek hiervoor. 

On the wing top yarn 15 scheepjesOn The Wing tunic Yarn 15 Scheepjes

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.