Designer Donderdag: Mark Roseboom

  • Geplaatst op
  • 1
Designer Donderdag: Mark Roseboom

Elke donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: Mark Roseboom, ook wel bekend als The Guy with the Hook. In zijn ontwerpen gebruikt hij prachtige technieken met een werelds tintje. Lees hier verder en maak kennis met Mark!

“Zo’n 15 jaar geleden zat ik een half jaar ziek thuis. Ik verveelde mij verschrikkelijk en dacht ‘nou, dan ga ik maar net zoals m’n moeder sokken breien. Misschien dat dat mij afleiding geeft.’ Mijn eerste sok zat vol gaten en gevallen steken, haha! Maar toch vond ik het leuk! Het was wel een uitdaging omdat ik linkshandig ben en dus alles in spiegelbeeld moest leren. Na een tijdje verschillende dingen uitproberen kwam ik überhaupt pas het haken tegen. Dit bleek eigenlijk nog veel makkelijker te zijn dan breien, maak je een foutje? Dan haal je die er zo weer uit! Via YouTube filmpjes leerde ik mijzelf verschillende steken aan en zo heb ik langzamerhand de breipennen ingeruild voor de haaknaald.

Het ontwerpen ging vrijwel vanzelf. Ik had eenmaal de basissteken onder de knie en dacht: ik ga zelf eens wat ontwerpen. Het eerste wat ik maakte was een mozaïekblokje en een mandala. Voor mijn gevoel heel simpel maar op Instagram kreeg ik zoveel leuke reacties. Na een maand of drie zag ik opeens de naam ‘Scheepjes’ in mijn inbox staan, die zagen potentie in mij. Ik was compleet overdonderd: ‘wat gebeurt hier? Doe ik het dan zo goed?’ Ik was voor mijn gevoel nog onervaren in het hele ontwerpen en voelde mij best bezwaard. Eenmaal op gesprek met Scheepjes bleek dat wat ik doe blijkbaar goed genoeg is! Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen en is The Guy With the Hook ontstaan.

In mijn ontwerpen zie je vaak invloeden uit verschillende culturen. Ik heb in het verleden veel gereisd en veel mogen zien. Daar haal ik ook echt veel van mijn inspiratie vandaan. Mijn ontwerpen baseer ik op dingen die ik tijdens mijn reizen heb meegemaakt of gezien, er zit altijd wel een verhaal achter. Zo heb ik bijvoorbeeld een ontwerp dat is afgeleid van de dag van de doden uit Mexico. Vooral de kleuren tijdens deze feestdag inspireerde mij. De kleurkeuzes zijn ook zeker iets waar ik veel positieve reacties op krijg. Voor mijn gevoel rommel ik maar wat aan.
Ik probeer in mijn ontwerpen wel een zo’n groot mogelijk publiek aan te spreken, zo is mijn werk vrij strak met niet teveel tierelantijntjes. De ontwerpen die ik maak zijn vrij universeel, ze zijn niet specifiek alleen voor dames.

Het haken is sinds ik ben begonnen enorm geworden, ik vind het heerlijk om bezig te zijn met ontwerpen maar ik vind het soms heel fijn om er even uit te stappen. Ik werk ook nog gewoon 32 uur per week als broodbakker en vind die combinatie in mijn werk heerlijk. Het ontwerpen moet voor mij echt plezier op leveren en ik ben bang dat ik dat niet meer zal hebben als ik dat fulltime zou doen. Nu kan ik nog lekker met m’n verstand op nul brood bakken. Al moet ik zeggen dat ik mijn vrije uurtjes toch wel aan het haken besteed.”

Mark’s tips en tops

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Uit de reizen die ik in het verleden heb gemaakt, ik heb heel veel mooie plekjes op deze aardbol mogen zien. Maar ook uit bepaalde kunstenaars en muzikanten waar ik een bepaalde stijl heel mooi van vind. Verhalen inspireren mij altijd en dat moet ook zeker terug te zien zijn in mijn ontwerpen. Als ik het niet zelf heb meegemaakt doe ik veel research naar dat onderwerp.”

Tip
“Wil je zelf aan de slag gaan met ontwerpen? Neem dan een bepaald thema in gedachte of zoek een mooie afbeelding. Kies daarbij mooie kleuren en voilà! Dat is niet meer dan wat ik doe. Heb je het visueel in gedachte dan is het eigenlijk al voor de helft af.”

Mark's favorieten
Scheepjes Garenpakket: Sadako’s Blanket
Scheepjes The Cloud Catcher
Scheepjes Garenpakket: Medina Mosaic Tiles

Reacties

  1. Thea Peters Thea Peters

    Ik vind veel ontwerpen mooi. Ben net begonnen met de Lotus Blossom Mandala en de Cloud Catcher staat op Mijn verlanglijstje, deels omdat ik Scheepjes Skies ook Wil uitproberen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.