Designer Donderdag: Kirsten Ballering

  • Geplaatst op
  • 0
Designer Donderdag: Kirsten Ballering

Elke donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: Kirsten Ballering, ook wel bekend van Haak maar Raak. Haar gehaakte ontwerpen staan bekend om de prachtige regenboogkleuren die ze in elk project gebruikt. Lees hier verder en maak kennis met Kirsten!

“De dagen waren kort en koud toen ik in 2011 op uitwisseling was in Zweden. Ik zag op internet iets over een gehaakte deken voorbijkomen en dacht: dat is leuk voor in mijn vrije tijd. Dat wil ik weleens proberen. In Stockholm zijn er nog best veel wolwinkels in het straatbeeld, ik liep de eerste de beste winkel binnen en ging weg met een dikke haaknaald en garen. Met de gedachte dat dit wel zou moeten lukken liep ik naar huis. Nou ik kan je vertellen, dat liep toch even anders! Gefrustreerd heb ik het in een hoek gegooid. Het lukte helemaal niet, toch pakte ik het werkje telkens weer op en legde ik het weer weg. Zo ging het een tijdje totdat het kwartje viel.

Ik had opeens plezier in het haken! Vrij snel had ik al m’n eigen deken ontworpen: de Rainbow Sampler Deken. Het was eigenlijk niet de bedoeling om wat te ontwerpen, het was gewoon een probeersel. Maar op een haaktopic waar ik trots mijn eerste creatie liet zien kreeg ik zoveel leuke reacties over de mooie kleuren en vraag naar het patroon dat ik dacht ‘oh dan schrijf ik het wel even uit.’ Van het een kwam het ander een aangezien mijn man handig is met websites maken dachten we dan maken we er een blog van: Haak maar Raak!
Ik verkocht mijn eigen ontwerpen en mocht een paar jaar later ook voor Scheepjes bloggen. Hartstikke leuk, maar ik zou van ontwerpen nooit mijn fulltime baan van kunnen maken. Er komt dan teveel nadruk op moeten, dat vind ik best moeilijk te combineren met mijn creativiteit. Onder druk kan ik minder goed ontwerpen. Ik vind het knap als mensen dat wel kunnen! Maar ik vind het heerlijk om als afwisseling ook te werken bij het bedrijf van mijn man.

Het gebruik van kleur is echt waar ik mij mee onderscheid. Ik doe heel veel met regenbogen maar dan niet met de traditionele zeven kleuren maar met eigen combinaties. Die inspiratie haal ik overal vandaan, ik heb ook altijd mijn mobiel mee die staat vol met foto’s van limonadewikkels, kussens in woonwinkels en heel wat Pinterestborden! Soms heb ik het geluk dat er wat uit de kast komt rollen. Ik was een keer druk aan het inpakken en opeens viel er een stapel wol uit de kast en toen dacht ik ‘nou dit is best een leuke combinatie!’ Van kleuren waar ik normaalgesproken nooit over had nagedacht, haha! Je kan met kleuren eindeloze combinaties maken, ik heb denk ik nog nooit een project gemaakt met minder dan vier kleuren.”

Kirsten’s tips en tops

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Mijn Pinterest staat vol met afbeeldingen van structuren en kleuren, daarnaast heb ik altijd mijn telefoon mee! Limonadewikkels, kussens in woonwinkels, hup snel een foto en weer verder! Later ga ik dan kijken welke kleurencombinaties ik mooi vind en welk garen daarbij past.”

Tip
“Soms hebben mensen er moeite mee om een kleurverdeling te maken voor bijvoorbeeld een deken. Wat ik dan doe is het wol neerleggen, op afstand staan en een beetje door m’n wimpers heen kijken. Zo zie je de kleuren een beetje onscherp en ze versmelten, dan kan je heel goed zien of het licht en donker goed verdeeld is of dat je in de linkerbovenhoek toch te veel donkere kleuren hebt en linksonder alleen maar licht. Dat zie je niet als je er met je neus bovenop staat.”

Kirsten's favorieten

Scheepjes Garenpakket: Borealis

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.