Designer Donderdag: Juffrouw Haak

Designer Donderdag: Juffrouw Haak

Deze donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: Marloes, bekend als Juffrouw Haak. Marloes maakt de mooiste dekens en kledingstukken.Lees hier verder en maak kennis met Juffrouw Haak!

Even voorstellen! wie is Juffrouw Haak?

Hi! Ik ben Marloes, online kun je me kennen als 'Juffrouw Haak'. In het dagelijks leven ben ik leerkracht en in mijn vrije tijd haak (en brei) ik, dus deze naam was al snel gekozen.
Ik woon in Brabant in een dorpje in de buurt van Eindhoven. Ik ben dol op bloemen, lekker eten, haken, breien, mooie wolletjes en alles wat daarmee te maken heeft! Zo kan ik uren spenderen aan het zoeken naar het juiste garen voor een project, in de winkel voelen aan verschillende garens en ik kan niet ontkennen dat er bij mij thuis een zelf geverfd bolletje wol onder een stolp ligt om naar te kijken! De haaknaalden staan standaard klaar op tafel in een mooi potje en de overige spullen om meteen aan de slag te kunnen, liggen daar niet ver vandaan!


Het leek mij leuk om een overzichtje te hebben van alles wat ik haakte. Daarom maakte ik een account aan op Instagram: @juffrouw_haak Hier begon ik te delen wat ik allemaal maakte en ik vond het ook erg leuk om te zien waar anderen mee bezig waren. En zo groeide mijn account steeds verder uit. Er kwam steeds meer vraag naar patronen van hetgeen wat ik maakte, anderen wilden dit ook wel maken. Dat vond ik een groot compliment! Dus uiteindelijk ben ik ook haakpatronen gaan schrijven en ik ben deze gaan delen via mijn shop op www.juffrouwhaak.nl. 


Naast dat ik van mooie wolletjes, naalden en accessoires houd, wilde ik ook graag iets moois om deze spulletjes in te bewaren. Daarom ben ik een aantal items, samen met een ontwerpster, gaan ontwikkelen en later ook gaan verkopen in mijn shop. Ik blijf het heel bijzonder en super gaaf vinden, om te zien dat mensen deze spullen gebruiken en hun eigen haaksels maken aan de hand van mijn patronen.


Hoe en waarom ben je begonnen met breien en haken? 

Als klein kind keek ik veel naar mijn moeder die aan het haken en breien was. Het geluid van die tikkende naalden was altijd zo leuk om te horen. Ik was altijd al creatief bezig. Mijn verjaardagscadeau bestond dan ook uit struinen door een hobbywinkel en leuke dingetjes uitzoeken om zelf iets van te kunnen maken. Maar het haken en breien, dat wilde ik ook leren!

 

Dus zo zat ik samen met mijn moeder, of zoals we in het zuiden zeggen 'ons mam', op de bank om het te leren. Hier en daar leverde dat misschien een klein beetje frustratie op want voor mij moest het meteen perfect zijn en dat lukt natuurlijk niet wanneer je net met iets nieuws begint. Daarna kan het ook zijn dat er een allereerste haakwerkje in de maag van de hond is verdwenen, maar daar zal ik verder niet over uitwijden.

 

Uiteindelijk is het toch helemaal goed gekomen met dit avontuur en heb ik leren haken en een beetje leren breien. Mijn eerste breiwerk was een klein Nederlands vlaggetje wat ik aan mijn oma cadeau gaf. Héél veel jaren later bleek zij dit in de kast te hebben bewaard! Super leuk om terug te zien natuurlijk. Maar waarom ben ik nou begonnen met breien/haken? Omdat ik het heerlijk vind om dingen te bedenken die er nog niet zijn, dit om te zetten naar een fysiek iets en ik geniet van de hele weg daar naartoe en alles wat erbij komt kijken. Daarnaast levert het ook veel ontspanning op, dus dat is mooi meegenomen.

 

Het breien heb ik later pas opgepakt. Ik hoor van veel haaksters dat ze dezelfde struggle hebben doorlopen. Ineens heb je twee naalden in je handen, wat een gedoe! Steken vallen eraf en een foutje herstellen is nog niet zo makkelijk gedaan. Maar, na heel veel verschillende manieren van breien te hebben uitgeprobeerd, heb ik eindelijk een manier gevonden die voor mij werkte namelijk: Noors breien. Ineens had ik het door, verloor ik geen steken meer en vond ik het leuk in plaats van vooral frustrerend. Ik heb de smaak van het breien steeds meer te pakken gekregen en ben inmiddels bezig met de ontwikkeling van mijn eerste echte breipatroon. Super leuk om zo weer nieuwe dingen te leren!


Waar komt jouw inspiratie eigenlijk vandaan?


Telt een tegelvloer op het toilet van een restaurant hier als juist antwoord?? Ik zag allemaal mooie patronen in deze vloer waardoor ik het liefste meteen door naar huis was gegaan om hiermee aan de slag te gaan. Het is dus niet zo dat ik dit patroon dan letterlijk na wil maken, maar het zorgt er wel voor dat ik enthousiast word en er weer allerlei nieuwe ideeën naar boven komen. Je ziet deze tegelvloer dus niet letterlijk terug in een patroon van mij, maar het zorgt er wel voor dat de creativiteit weer helemaal wordt aangewakkerd. Dat vind ik een heerlijk gevoel!


Hoe onderscheid je jezelf? Herkennen mensen jouw stijl?


Ik onderscheid mezelf, door mezelf te zijn. Ik doe daar geen speciale dingen voor. Ik maak wat ik leuk vind en deel dit. Daar ben ik vervolgens wel heel enthousiast over en dat enthousiasme steekt andere mensen soms weer aan. Leuk effect! Ik probeer toegankelijke patronen te schrijven. Hier kies ik bewust voor. Wanneer mensen bij mij een patroon bestellen en dit openen wil ik dat ze er blij van worden, het liefst meteen ermee aan de slag gaan en vooral denken: dit kan ik! Regelmatig krijg ik berichtjes van mensen dat ze denken dat ze het niet kunnen en er daarom niet mee aan de slag gaan, terwijl ze dat eigenlijk wel zouden willen. Daarom schrijf ik mijn patronen zo, dat mensen het toch zien zitten om ermee aan de slag te gaan! Dit zorgt misschien wel voor een langer/uitgebreider patroon, maar helpt mensen uiteindelijk wel om het tot een goed en gewenst resultaat te brengen waar ze echt blij mee zijn.

 

Ik denk dat ik mijn stijl zou kunnen omschrijven als toegankelijk, gezellig, warm, behaaglijk, knus en toch modern. Alhoewel ik ook houd van lekker kneuterig!


Welke haak/brei-hack gebruik je die je leven heeft veranderd?

Ik werk graag aan meerdere projecten tegelijk, lekker afwisselen! Maar, welke naald gebruikte je nou ook alweer voor dat ene project? Er zijn mooie hangers te koop die je aan je werk kunt hangen maar een heel simpele hack werkt ook: leg een aantal knoopjes in je begindraad aan je werk. Werk je met naald 4.00mm, dan leg je vier knoopjes. Enz. Zorg wel voor een langere draad wanneer je begint, anders wordt deze hack lastig. En nu hoor ik je denken: maar wat als ik met naald 4.50mm werk? Ook daar heb ik iets op bedacht, dan maak ik van het laatste knoopje een lusje. Dat staat voor mij voor 'een half'. Werkt ideaal en je hoeft nooit meer in paniek te raken wanneer je een project na een langere tijd weer op gaat pakken.

 

Wat zijn je favoriete ontwerpen van jezelf?

Oeh! Dit vind ik een hele leuke, maar ook een lastige vraag! Mijn favoriete ontwerp wisselt namelijk ook nog weleens. De ene keer draag ik die ene trui vaak en is dat mijn favoriet en de andere keer is het weer een vest. Zit ik onder een fijne zelfgemaakte deken dan is die weer favoriet... Als ik zou móeten kiezen zou ik gaan voor de Silky Soft Cardigan en de A Costine Sweaters. 

 

Bekijk hier alle pakketten van Juffrouw Haak

  Haakpakket: Woondeken Angela

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.