Designer Donderdag: José Dammers

Designer Donderdag: José Dammers

Elke donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: José Dammers. Zij maakt prachtige creaties met textiel en garen en geeft daarnaast ook verschillende workshops om haar bijzondere haaktechniek te leren. Lees hier verder en maak kennis met José!

“Vijf jaar geleden liep ik een wolwinkel binnen en daar hing een prachtige omslagdoek: leuk, die neem ik mee voor mijn moeder! , dacht ik bij mezelf. De eigenaresse keek me aan en zei ‘die kan je zelf toch ook best maken?’ Tja, breien heb ik vroeger weleens gedaan maar haken..?
Ik besloot de gok te wagen en eens een haaknaald op te pakken en dat ging eigenlijk heel goed! Maar zo’n sjaal maken met een patroon, ik vond het eigenlijk niet veel aan. Dat kijken en dat tellen, dat moet anders kunnen vond ik. Ik ben altijd kledingontwerpster geweest en afgestudeerd aan de mode academie. Dus aan creativiteit had ik geen gebrek, daarnaast vond ik het haken zelf wel wel heel leuk. Met wat restjes garen besloot ik verder te gaan en ben ik wat gaan freestylen, gewoon haken zonder doel eigenlijk en zo uit de losse pols. Heerlijk vond ik dat! Mijn creaties poste ik vervolgens op Instagram en daar kreeg ik zulke leuke reacties op dat ik op een gegeven moment elk weekend workshops vrije vorm haken stond te geven aan een groepje enthousiastelingen.

Ik moet mijzelf altijd blijven prikkelen om vernieuwend te blijven, van het vrije vorm haken ging ik daarom al snel over op het maken van abstracte en realistische creaties. Eigenlijk dus schilderijen maken maar dan met textiel en garen! Ook daar kreeg ik weer zulke leuke reacties op dat ik de workshops sindsdien eigenlijk altijd ben blijven doen. Bij mij kan iedereen meedoen. Je hoeft enkel de basissteken goed te kennen. Ik leer je dan vervolgens hoe je mijn techniek en de vrije vormen onder de knie krijgt. Hoe je werk bijvoorbeeld mooi in vorm blijft, welke kleuren het beste passen. Het neemt volop mijn aandacht maar ik vind het geweldig om met textiel en garens te werken en daarbij de mensen te helpen en inspireren.

Ik wil dus niet zeggen dat ik perse een bepaalde stijl aanhoud, het is meer een gevoel en die gaat bij mij alle kanten op. Van abstract naar realistisch. Ik weet heel goed wat mijn doel is en zit dan ook altijd vol nieuwe ideeën. Als ik eenmaal begin zit ik helemaal in mijn werk, soms gaat het ook een dagje niet hoor, dan stop ik even. Maar stil zitten is niks voor mij, ik moet altijd wel met textiel of garen bezig zijn!"

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Het meeste komt eigenlijk vanuit mijzelf, ik weet heel goed wat ik wel en niet mooi vind. Als ik dan door iets geïnspireerd raak is dat vanuit de kunstwereld of de natuur. Het werken met patronen en dat herhalen is gewoon niet voor mij weggelegd. Daar haal ik mijn inspiratie niet uit, al vind ik vaak andermans werk wel heel mooi!”

Tip
“Wanneer je zelf aan de slag wilt met het vrije vorm haken dan hoef je enkel de basistechniek onder de knie te hebben. De rest leer ik je! Hoe je bijvoorbeeld de juiste kleuren kies en hoe je werk plat blijft. Het is heel verruimend en inspirerend, vooral als je net zoals ik snel die patronen zat bent, haha! Het is zo leuk om te zien dat mensen na de cursus ook gewoon verder gaan en dan vanzelf iets zien en daar dan een verhaal bij gaan bedenken. Hoe minder je eigenlijk denkt, hoe mooier het wordt!”

José's favorieten
Wil jij een keer meedoen met een workshop van José? Houd dan haar Instagrampagina @josedammers in de gaten of neem een kijkje bij @jose_crochet_classes en zie wat de cursisten allemaal maken!

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.