Designer Donderdag: Esther Dijkstra

Designer Donderdag: Esther Dijkstra

Elke donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: Esther Dijkstra, ook wel bekend van It's all in a Nutshell. Naast haar populaire haaktutorials ontwerpt ze zelf ook. Lees hier verder en maak kennis met Esther!

"Toen ik in 2014 meedeed aan de Scheepjes CAL zag ik in de Facebookgroepen veel mensen vastlopen tijdens het haken. Opmerkingen als “ik snap het niet, waar moet ik precies insteken?” kwamen voorbij en brachten mij aan het denken. Ik dacht als ze kunnen zien hoe het moet, dan spreekt het voor zich. Ik heb toen de ontwerpster Marinke Slump gemaild met de vraag of ik instructievideo’s voor haar ontwerp mocht maken en daar ging ze mee akkoord. Mijn video’s werden zo goed ontvangen dat ik graag meer video’s wilde maken. Ik heb vervolgens aan Dedri Uys gevraagd of ik instructievideo’s mocht maken voor Sophie’s Universe en de rest is, zoals ze zeggen, ‘geschiedenis’. Inmiddels ben ik de vaste hand voor de CAL’s van Scheepjes en daar ben ik erg trots op.

Haken deed ik zelf op het moment dat ik instructievideo’s ging maken nog maar een aantal maanden. Al handwerk ik al sinds ik een jaar of vijf ben. In 2014 kwam het haken op en besloot ik deze, voor mij nieuwe techniek, te proberen en dat klikte meteen! Dit deed ik door te lezen en schema’s te bestuderen, zelf heb ik een hekel aan filmpjes.

Met mijn video’s op mijn YouTube kanaal wil ik graag mensen in hun kracht zetten en ze helpen om mooie dingen te maken. Een nieuwe manier waarop ik mensen in hun kracht kan zetten is door het geven van online workshops. Met twee camera’s kan ik alles heel goed voor doen, maar gezelligheid is minstens zo belangrijk als de inhoud van het patroon.

Ik heb door de jaren heen heel veel kennis opgedaan over hoe patronen zijn opgebouwd en met die kennis besloot ik twee jaar geleden zelf patronen te ontwerpen. Waar ik in mijn video’s zoveel mogelijk mensen van verschillende niveaus wil aanspreken, wil ik met mijn ontwerpen af en toe een uitdaging bieden aan de meer ervaren haakster. In mijn designs maak ik veel gebruik van verschillende texturen en steken zoals reliëfsteken, popcornsteken en bobbelsteken. Ik vind altijd dat een ontwerp ook mooi moet zijn als je ervoor kiest om het in één kleur te maken, en een ontwerp met veel textuur is altijd mooi in één kleur."

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

"Een patroon ontwerpen gaat bij mij vrij organisch waar ik het ontwerp proces zelf gebruik om tot iets nieuws te komen. Vaak begin ik met een paar rondjes en dan stel ik mijzelf de vraag “hoe kan ik dit interessanter en uitdagender maken?”

 

Tip

"Lees altijd goed het patroon, de afkortingen en de notities voordat je begint. Ontwerpers zetten alles met een reden neer en het voorkomt fouten, frustratie en onduidelijkheid als je eerst het hele patroon goed leest."

Esther's favorieten

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.