Designer Donderdag: Christina Hadderingh

Designer Donderdag: Christina Hadderingh

Elke donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: Christina Haddering, bekend van A Spoonful of Yarn. Bij elk ontwerp neemt ze je mee in een prachtig verhaal en maakt ze de mooiste creaties. Lees hier verder en maak kennis met Christina!

“Met de grootste haaknaald die er was ben ik ooit begonnen met haken. Ik werd eigenlijk geïnspireerd door mijn schoonzus Marinke, die had een blog, A Creative Being genaamd. Zij maakte de mooiste kleurrijke haakwerken. Het maakte mij zo vrolijk! Eenmaal zelf bezig merkte ik dat het haken zo aanstekelijk werkte, ik vond het meteen een hele fijne manier om mijn creativiteit kwijt te kunnen. 

Naarmate ik steeds meer bezig was met het haken merkte ik dat ik steeds vaker dingen wilde maken die er nog helemaal niet waren of patronen zodanig wilde aanpassen naar mijn smaak dat het een heel ander ontwerp werd. Een mandje voor in de badkamer bijvoorbeeld, allerlei praktische dingetjes. Ik besloot het maar zelf uit te vogelen en zo is het balletje eigenlijk gaan rollen en zat ik opeens zelf te ontwerpen!

Inmiddels gaan mijn ontwerpen veel verder dan alleen maar praktische dingen die ik zelf nodig heb. Ik maak nu bijvoorbeeld veel sjaals en daar heb ik er nou niet perse tien van nodig, haha.
Lezen is mijn andere grote hobby en dat zie je ook vooral terug in mijn ontwerpen. Ik maak CAL’s waarbij je een boek moet lezen of maak een mooi gedichtje bij een ontwerp. 
Doordat ik heel beeldend denk bij het lezen van verhalen krijg ik vaak een idee voor een ontwerp. Het verhaal moet dan wel echt aansluiten op het ontwerp. Dus niet van ‘oh dit boek gaat over bijen, dus ik maak een sjaal met bijen.’

Haken staat vooral bekend om het herhalen, zelf raak ik daar snel op uitgekeken. Door het gebruik van meerdere kleuren of een andere uitdagende techniek probeer ik mijn patronen leuk te houden.  Lekker vlot en leuk! Dat doe ik met filet haken bijvoorbeeld. Dan niet het traditionele ‘vakje open, vakje dicht’, maar op een manier waarmee je door de losse openingen een mooi patroon creëert. Haken is voor mij echt een stukje ontspanning die niet mag ontbreken in mijn leven. 
In 2010 begon ik met haken en in 2015 met ontwerpen. In 2015 begon ik ook met een opleiding om schuldhulpverlener te worden. Als ik het ontwerpen eerder had ontdekt was ik misschien nooit aan die opleiding begonnen. Maar inmiddels vind ik de afwisseling, tussen mijn werk als schuldhulpverlener en als haakontwerper, heel fijn. Ik vind het heerlijk om nieuwe ontwerpen te creëren en anderen mensen te inspireren!”


Waar haal jij je inspiratie vandaan? 

“Uit het lezen van boeken. Ik denk bij het lezen heel beeldend en krijg dan allerlei nieuwe ideeën. Ik ontwerp CAL’s waarbij je een boek moet lezen of ik maak een mooi gedichtje bij een bepaald patroon. Er moet voor mij altijd een verhaal achter zitten. Gaat een boek bijvoorbeeld over een bij, dan maak ik niet een sjaal met bijen maar dan probeer ik eerder het gevoel van het verhaal te laten aansluiten op dat ontwerp. Naast dat ik mijn inspiratie haal uit boeken, haal ik deze ook uit de natuur! Ik gebruik de natuur als kleurinspiratie. Het bos, de dieren, ik vind het prachtig!”

Tip

“Ik gebruik graag de blinde naald sluiting. Ik werk tijdens het haken meteen de losse draadjes weg  door het draadje af te knippen en met de naald door de volgende steek gaat en weer terug. Hierdoor creëer je een soort nepsteek en kan je dingen mooi afsluiten en zit je na afloop niet tegen die vervelende draadjes aan te kijken. Dat is vaak echt een rot werkje!”

Christina's favorieten
Garenpakket: Glowing Leaf Shawl
Garenpakket: Essence of Summer Wrap
Scheepjes Garenpakket: History of Bees shawl CAL

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.