Designer Donderdag: Carmen Jorissen

  • Geplaatst op
  • 0
Designer Donderdag: Carmen Jorissen

Elke donderdag zetten wij een nieuwe ontwerper in de spotlight! Met deze week: Carmen Jorissen, ook wel bekend van New Leaf Designs. In haar gebreide en gehaakte ontwerpen gebruikt ze de meest prachtige kleuren. Lees hier verder en maak kennis met Carmen!

“Van breien met Zeeman wol naar zelf patronen ontwerpen, dit had ik nooit durven dromen toen ik  in 2010 meedeed aan het wereldrecord simultaan breien. Ik was nog student en kon met mijn ov-kaart gratis reizen, handig voor uitstapjes. Zo ook naar deze van Zeeman, ze organiseerde een gezellige dag waar we het wereldrecord tegelijk breien zouden verbreken. Ik had geen idee, ik kon helemaal niet breien. Eenmaal daar werd de technieken uitgelegd, kregen we een paar plastic breinaalden en we konden aan de slag. Ik had er echt een rommeltje van gemaakt, opeens had ik overal extra steken! Ik begreep er niks van! Gelukkig kom ik uit een hele creatieve familie, mijn moeder, die handwerkjuf is geweest, vroeg ik meteen die avond of ze mij het breien nog eens zou willen uitleggen en het klikte! Vanaf dat moment was ik verslaafd en gebruikte ik breien en later ook haken als ontspanning naast mijn studie.
Mijn eerste ontwerp was een amigurumi kerstmannetje voor in de kerstboom. Later deed ik ook met een amigurumi ontwerp mee aan de Handmade Awards en vanaf daar ging het balletje eigenlijk rollen en ontstond 'Crafty Queens', wat later ‘New Leaf Designs’ zou worden. Ik werd uiteindelijk benaderd door Scheepjes en mocht mijn goedkope wol inruilen voor Scheepjes garen in overvloed! Geweldig was dat als student, ik kon opeens mijn creativiteit de vrije loop laten. Als student haakte ik vooral amigurumi’s, daar had je niet zoveel wol voor nodig en was dus goedkoper dan een trui breien, haha.
De eerste paar jaar als ontwerper ging mijn stijl dus ook echt van de hak op de tak, ik deed van alles. Totdat ik een paar jaar geleden in aanraking kwam met het breien van sokken. Toen was het hek van de dam. Ik vond het zo leuk om iets te maken en dat uiteindelijk te kunnen dragen of gebruiken.

Sindsdien ben ik bezig met het ontwerpen van kleurrijke kledingstukken en accessoires. Ik ben weg van kleurwerk: werken met twee kleuren tegelijk of verloopgaren. In mijn ontwerpen probeer ik altijd zoveel mogelijk kleuren te gebruiken. Vaak zijn mijn haakpatronen wat simpeler maar dan maken de kleuren het weer een leuk project, tv-haken noem ik dat! Met breien ga ik wat meer de diepte in en gebruik ik regelmatig verschillende soorten steken.
Inmiddels werk ik als fulltime ontwerper en daar ben ik hartstikke blij mee. Toen ik Chinees studeerde zei iedereen altijd ‘oh wat een goeie keuze, daar ga je vast een baan mee vinden.’ Dat viel tegen, maar spijt heb ik niet. Voor mij is er altijd een rode draad geweest zowel bij het leren van een taal als bij het leren van breien en haken. Zodra je iets nieuws leert een nieuw woord of in dit geval een nieuwe techniek, dan kan je die vaak direct gebruiken. Zo zie je heel concreet wat je vooruitgang is!”

Carmen's tips en tops

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Inspiratie komt voor mij overal vandaan: van de kleur van het garen, van H&M-trui met een leuk kabelpatroontje erin, soms van een liedje waar ik op dat moment helemaal weg van ben. Soms krijg ik opeens een idee, en dan pak ik mijn schetsboekje of mijn telefoon erbij om het snel te tekenen. De ene keer weet ik precies welk garen ik wil gebruiken, de andere keer heb ik een garen in mijn handen en valt me een idee te binnen van maanden terug! Uiteindelijk vallen de meeste ideeën wel op hun plek.”

Tip
“Als je net begint met haken of breien dan is dat vaak makkelijker door het iemand zien doen. Om die reden ben ik ook begonnen met tutorials! Als je dus ergens niet uitkomt kijk dan eens of daar een filmpje van is gemaakt.”

Carmen’s favorieten
Scheepjes Garenpakket: Chevrainbow Blanket - New Leaf
Scheepjes Garenpakket: Bron - Subtle Sock Collection
Scheepjes Cosy Moments MAL

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.