De leukste projecten voor restjes garen

De leukste projecten voor restjes garen

Je kent het wel. Je hebt een mooi project gemaakt, maar houd van een paar kleuren een half bolletje over. En na een flink aantal WIP’s afgemaakt te hebben loopt deze stapel alleen maar op. Weggooien is zonde, maar je hebt ook niet genoeg voor een heel nieuw project. Wat nu? We inspireren je graag met de leukste projecten en patronen die je kunt maken van restjes garen!

1: Kussens

 

Je kunt nooit genoeg leuke kussentjes hebben op de bank of op het bed, toch? Kussens zijn ideale projecten voor restjes garen. Ze zijn namelijk makkelijk op te bouwen uit verschillende elementen en zijn klein genoeg om te redden met niet al te veel restjes. Wie heeft er niet heel veel Scheepjes Catona of soortgelijke katoen restjes in huis liggen? Hiermee kun je een prachtig kussen maken zoals de In Bloom Cal van Mijo Crochet. Deze is inmiddels afgelopen maar het patroon is nog steeds gratis verkrijgbaar via haar website. Je kan hiervoor dan telkens andere kleuren kiezen en het kussen zo bont maken als je zelf wilt. Je ook kunt bijvoorbeeld kleine vierkantjes haken zoals in gratis haakpatroon van het Durable Pixel kussen. Dit kussen is gehaakt met het sokkengaren van Durable Soqs, maar je kunt de vierkantjes groter of kleiner maken om het precies bij jouw garen en binnenkussen te laten passen! Ditzelfde principe geldt natuurlijk voor een kussen breien. Je kan kleine vierkantjes breien en deze later aan elkaar maken om zo een vrolijk kussen te maken. Maar als je veel restjes sokkengaren hebt van dezelfde dikte kun je je ook wagen aan de Sassenach KAL van Scheepjes. Deze is inmiddels afgelopen maar Nog steeds erg leuk om te maken! 

 

 

2: Dekens

 

Dekens van restjes garen worden altijd een mooie bonte kleuren verzameling. Je weet van tevoren natuurlijk niet precies hoe het eruit komt te zien. Door te haken of breien met simpele Granny Squares kun je de vierkanten precies zo groot maken als je zelf wil. Handig als je met verschillende diktes garen wilt werken en sommige vierkanten dus op een groter formaat uitkomen! Een gratis haakpatroon hiervoor is het Himalaya deken, origineel gehaakt met Scheepjes Stonewashed XL. Of pak de restjes erbij en haak elke dag een andere Granny Square, zoals de CAL van een Mooi Gebaar. Deze is inmiddels afgelopen maar erg leuke variatie van verschillende granny’s, je kan ook een favoriet kiezen en hier de restjes mee op haken aan een deken. Ook om te breien zijn er prachtige dekens om te maken met overgebleven garen, zoals de Elder Throw van Rowan, de KAL is afgelopen maar het patroon nog steeds beschikbaar. Het handige is dat de vierkanten verschillende formaten hebben dus hier kunnen goed ook verschillende garens gemixt worden. Nog een leuk gratis patroon om te breien met restjes is de Sliding Tiles Blanket, origineel is hier een colour pack van kleine bolletjes Scheepjes Stone Washed voor gebruikt maar als je meer kleurtjes over hebt van bijvoorbeeld een andere deken maken, is deze erg leuk om te maken met de restjes! 3: Baby speeltjes

 

Projecten waar je over het algemeen weinig garen voor nodig hebt, zijn babyspeeltjes. Een bijtring, een leuke wagenspanner of een speenkoord. Je haakt het met restjes garen zo in elkaar! En als je een fan bent van Baby items haken dan zal je altijd wel iets overhouden van katoen hier en daar en deze kunnen weer leuk gebruikt worden voor een volgend project. Zo is er dit leuke gratis haakpatroon voor een Baby Bal om mee te spelen. Dit kan perfect gemaakt worden van restjes, zo wordt het een nog vrolijkere bal. Of haak een leuk Buggyboekje met restjes katoen die je nog hebt liggen. Voor bepaalde items in dit boekje zal je wel de restjes garen even moeten aanvullen wellicht met een pieper of bijtring hier en daar. Kortom: de keuze is reuze aan babyspeeltjes om te haken met restjes garen.4: Amigurumi van restjes garen

 

Amigurumi is heerlijk om te haken met restjes, kleine amigurumi zijn perfect om overgebleven garen aan te besteden. Maar ook grotere amigurumi zijn leuk om met restjes garen te maken. Dit vergt wellicht iets meer uitdaging maar is zeker niet onmogelijk! Het enige is dat je wel op moet letten dat de steken mooi strak tegen elkaar aanzitten zodat de eventuele vulling er niet uit kan komen. De steekverhouding maakt voor amigurumi gelukkig minder uit, het wordt alleen wellicht wat groter of kleiner door gebruik van ander garen. Klik op de foto’s hieronder voor leuke patronen om amigurumi mee te haken.

 

5: Items voor in Huis/Tuin/Keuken/Accessoires

 

Nog opzoek naar meer inspiratie? Er zijn nog zoveel andere leuke items om te haken met restjes. Wil jij graag iets haken wat een functie heeft en je keuken opfleuren? Dan zijn pannenlappen van restjes garen het project voor jou. Je hebt hiervoor niet veel garen nodig en kunt ze zo groot maken als je zelf wil. Zoals deze pannenlappen in granietsteek. Ook breien van pannenlappen kan hartstikke leuk zijn, zoals deze met rudolph erop. Nog meer dingen voor in huis/keuken haken? Denk dan eens aan deze vrolijke onderzetters of het Flower Feest Tafelkleed. Beide leuk voor in huis maar ook zeker in de tuin. Of al eens gedacht aan andere leuke accessoires om te haken? Zoals een laptophoes, tablet hoes of een mooie tas? Maar ook mini items zoals een leuke sleutelhanger of kerstbal voor in de boom zijn super leuk om te haken met restjes. Een mooie kerstbal met kabels kan ook gebreid worden. Kortom: genoeg opties om lekker aan de slag te gaan met overgebleven garens van andere projecten! En het allerleukste is ook nog dat vele patronen gratis te verkrijgen zijn. Zo kun je altijd lekker blijven handwerken!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.